2019.05.23. 20:42
Rengetegen belevesztek a gombócokba az Év fagylaltja versenyen Szombathelyen
Az ízek parádéja volt az Év fagylaltja verseny a Fő téren. A kínálatban zelleres, mentás citrom, bazsalikomos cékla ízek, thai csokoládé is szerepeltek, valamint aludttejes prósza fagylalt házi szilva és baracklekvárral, tájékozódtunk a trendekről.
Fotó: Unger Tamás
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai elnöke elmondta: az egyik irány az, hogy a cukrászok egyre izgalmasabb fagylaltokat szeretnének alkotni, ezért most zöld fűszereket (bazsalikomot, rozmaringot, mentát, petrezselymet) és egzotikus alapanyagokat (mangót, citrusféléket, kesudiót, igazi pisztáciát) használnak. A másik irány, hogy visszanyúlnak a hagyományos technológiához, a természetes alapanyagokhoz; a valódi kézműves magyar fagylalt a világ élvonalába tartozik, nemzetközi versenyeken is nyertes fagylaltjaink vannak. Nagyon kedveltek az íztársítások. Tökéletes választás egy sima eper vagy egy sima csokoládé, de a versenyen a cukrászok rátesznek a minőségre egy lapáttal, és hozzáadnak még egy-két ízt.
A már vadul fagyizó gyerekeket is üdvözölte a polgármester, dr. Puskás Tivadar a rendezvény megnyitóján, kijelentve: ez a rendezvény sikerre van ítélve. Idén először rendezték meg a nagyközönség előtt, fesztiválként az Év fagylaltja országos cukrászversenyt – derült ki Selmeczi László, a rendező Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete társelnöke bevezetőjéből, aki megköszönte a szervező szombathelyi partnernek, a Savaria Turizmus Kft-nek és a városi önkormányzatnak a támogatást. Amint mondta, fontos feladatuk, hogy megszólítsák az embereket, és igényt teremtsenek a kiváló magyar cukrásztermékek iránt. A szombathelyi rendezésre Mészáros Gábor cukrászdája pályázott, aki lokálpatriótaként fejezte ki örömét, hogy a fagyiverseny itt lehet, és nálunk ölt először fesztivál jelleget.
A sátorban folyamatosan tömeg volt, hosszú sorokat vártak végig az édes és sós kísértéseket jelentő, színes gombócokért. Az üvegvitrinben a mai menő ízekből komponált süteményeket is láttunk mandulás pink grapefruit, citromos curry, gyömbéres-citromos, Limette krémtúrós, narancsos-barackos-kókuszos szeletet. Délelőtt az előző évek díjnyertes magyar különlegességeit lehetett kóstolni, köztük aloe verás-gránátalmásat,karamellás panna cottát pekándióval, sütőtökös lattét, pisztáciát parajd fűszerével (a sóval). Délután először a szakmai zsűri, majd ezt követően a közönség- és sajtózsűri is értékelte fagylaltokat, a versenyre 56 félét neveztek négy kategóriában. Voltak „mentes” fagylaltok, kézműves finomságok és céges gyártók alkotásai.
A kézműves fagylalt aranyérmese és a vándorkupa győztese Wilheim Dávid (Nagyrécse) lett az „Il Re Del Piemonte” nevű finomságával. Ezüstérmet kapott a Sós pisztácia madártej- ricotta mangóval, bronzot a Meggyes crema krokkanttal. A cukrászatok „mentes” fagylaltjai közt első lett az Illatos birs feketeribizlivel, második a Frutta al Cioccolato, harmadik a Meggyes diós mák. Közönségdíjas lett a Rozmaringos fehércsokis vilmoskörte.
Év fagylaltja verseny a szombathelyi Fő téren
A sátorban folyamatosan tömeg volt, hosszú sorokat vártak végig az édes és sós kísértéseket jelentő, színes gombócokért. Az üvegvitrinben a mai menő ízekből komponált süteményeket is láttunk mandulás pink grapefruit, citromos curry, gyömbéres-citromos, Limette krémtúrós, narancsos-barackos-kókuszos szeletet. Délelőtt az előző évek díjnyertes magyar különlegességeit lehetett kóstolni, köztük aloe verás-gránátalmásat,karamellás panna cottát pekándióval, sütőtökös lattét, pisztáciát parajd fűszerével (a sóval). Délután először a szakmai zsűri, majd ezt követően a közönség- és sajtózsűri is értékelte fagylaltokat, a versenyre 56 félét neveztek négy kategóriában. Voltak „mentes” fagylaltok, kézműves finomságok és céges gyártók alkotásai.
Mangó- és csokoládéfagylaltot készítettek a rendezvénysátor hátuljában felállított műhelyben Váradi Bendek és Perl Zoltán, a Falco KC kosárlabdázói. A vizes és tejes alapú finomságot aztán poharakba porciózták az előttük kígyózó sorban várakozók számára, mondván, hogy ez az igazi: a sárga-fekete.
VERSENYEREDMÉNYEK:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Il Re Del Piemonte – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Sós pisztácia madártej- ricotta mangóval – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
Meggyes crema krokkanttal – Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
„I./M.” (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Illatos birs feketeribizlivel – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó – Újfehértó)
Frutta al Cioccolato – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Meggyes diós mák – Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó – Debrecen)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Liberte – Vladucz Péter (Chef Market Zrt. – Budapest)
Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
Argentin Karamellás Keksz – Horváth Mónika (Békás Kft. /Pernigotti/ – Budapest)
„C/M” (mentes) kategória:
Pisztácia parajd fűszerével – Gangel András (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Copa KiBana – Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. – Budapest)
Laktózmentes Cold Brew Coffee – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
Közönségdíjas: