Tíz évről mesél a tárlat

2019.05.13. 14:00

Számot vetett a jubiláló büki, bükfürdői turisztikai egyesület

Tízéves lett a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület (BBKTE). Az évforduló kapcsán képes csokorba szedték az elmúlt évtized történéseit: a képeket az Atrium galériában állították ki, a következő hetekben megmutatják a helyieknek és a rendezvényekre látogatóknak a munkájukat és ami mögötte van.

Bakos Ágnes

A képek előtt Pálffy Tamás TDM-menedzser, Spilenberg Andrea, a BBKTE elnöke és Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere Fotó: Horváth Balázs

67 taggal kezdtek, mára 202 tagot számolnak, 90 piacnap és 52 kerékpár és a tíz évvel ezelőtti mintegy 646 ezer után csaknem 840 ezer vendégéjszaka – ezek a számok is felkerültek az utolsó tablóra a BBKTE kiállításán. A szó szerinti számadás csak egy a sok tábla közül, látható rajta az is, hogy 510 méter hosszú Kneipp-útvonalat, száraz taposópályát építettek ki, és az is, hogy hét pályázatukban több tízmillió forintot fordítottak a helyi turisztikai fejlesztésekre. A többi tablón élményeket, emlékeket mutatnak az elmúlt tíz év legfontosabb fejlesztései, legemlékezetesebb eseményei közül.

Tíz évet vesz sorra a szervezet alapításának tizedik évfordulója alkalmából. A büki művelődési ház mellett, az Atrium galériában látható a bemutató, a nyár közepéig lesznek kint a képek.

– Emlékszem, a Fürdő étterem teraszán történt az alapítás – idézte fel a kiállítás megnyitóján Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere. A büki turisztikai élet fellendítése – ezzel a céllal alakult az egyesület, és az alpolgármester azt mondta, ennek a megfogalmazott célnak maradéktalanul eleget tettek az elmúlt tíz évben. A fotóválogatást méltatva azt mondta: sok az ismerős arc a képeken, mozgalmas eseményeket mutatnak be, magukért beszélnek.

– Azt az utat mutatják a képek, amin haladunk, azt, amit szeretnénk követni – foglalta össze Spilenberg Andrea, a BBKTE elnöke.

A fényképek javát Csepregi Tibor készítette, a válogatás pedig rendkívül nehéz volt – számolt be Horváth Lívia, az egyesület menedzsere. – Minden olyan fejlesztést, újítást, eseményt szerettünk volna bemutatni, ami velünk és a településsel történt – összegezte a TDM-menedzser.

A képek előtt Pálffy Tamás TDM-menedzser, Spilenberg Andrea, a BBKTE elnöke és Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere Fotó: Horváth Balázs

A saját erőből és pályázati forrásokból megvalósított építkezéseik közül kiemelte az első tablókon látható sportparkot, amely gyermekjátszótérből és – Magyarországon egyedülálló módon – mozgáskorlátozottak számára is használható fitnesz-

gépekből áll. Látható a képeken az is, milyen háttérmunkákban vesz részt az egyesület: például a lassú turizmust népszerűsítő törekvéseiket is megmutatják. A rendezvényeket is sorolta, az ötéves termelői pia­cot és a gyerekeknek szóló, egész nyárra programokat adó sportrendezvényeiket. Egy-egy tablón látható az is, hogy a Gyógy-bor Napok eseménysorából is kiveszik a részüket, a gasztronómia pedig a kalinkó kalács fotóján is megjelenik. – Az egyik kedvenc képünk a kalinkó kalács, amit lakodalmas kalácsnak hívtak, illetve készítettek itt Bükön. Ez a századfordulós ételeket bemutató kiadványból van – mutatta be Horváth Lívia. Kiemelte a kalácsfotó történetéről, hogy rengeteg relikviának mondható eszközt, szódásüveget, tányérokat szereztek be a könyv fotózásához, ezért is kedves számukra a receptgyűjtemény, amit ebben az összefoglalóban is ajánlanak.

Zöldkínálat is látható több tablón: a büki parkok, az egészséges kikapcsolódás, a séták színterei.

Feltűnő a képeken, hogy „valóságosak”, hogy nem tökéletes modellek láthatók a büki turizmusszíntereken – ez célja volt az egyesületnek. – Igyekeztünk helyi gyerekeket bevonni, ismerősöket, diákmunkásokat, gyakornokokat, akik nálunk megfordultak, szóval hús-vér embereket – hangsúlyozta Horváth Lívia. A kiállítás képei a technikai kivitelezésből adódóan megsemmisülnek, miután lekerülnek a falról, viszont lehet, hogy „tartósabb” emlék lesz, egy színes kiadvány készülhet a mozgalmas számvetésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában