tánc

2019.06.10. 09:32

Fesztivál a fesztiválban: huszonharmadszor pörögtek a szoknyák

Idén horvátországi olasz vendég együttest hívtak meg a Gencsi Söprű Néptáncfesztiválra, amelyen idén 19 táncos csapat lépett színpadra és mutatta be produkcióját a közönségnek és a zsűrinek.

Nemes Judit

1997-ben indult a Gencsi Söprű Néptáncfesztivál, idén pedig már huszonharmadik alkalommal nyitották meg a rendezvényt. Fellépők érkeztek Sopronból, Vitnyédről, Szilből, Szanyból valamint Horvátországból. A vasiak is képviseltették magukat a Vasi Népdalstúdióval, az Ungarescával, az Ümmögő és a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttessel, a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoporttal, a Gradisce Horvát Kulturális Egyesülettel és a Reményik iskolával, a Kópic és az Ispiláng Néptáncegyüttessel. Vasárnap 14 órától léptek színpadra a hagyományőrzők. Fegyelmezetten vártak sorukra a résztvevők, pedig nem volt könnyű dolguk: a hőmérők higanyszála huszonöt fok felett járt, a viseletek pedig hol rétegesek, hol hosszú ujjúak voltak, ám nem panaszkodtak, izgalommal, mosolyogva várták, hogy megmutathassák tudásukat családjaiknak és a vendégeknek. Jó hangulatú rendezvényben volt része mindenkinek: a színpad előtti nézősereg érdeklődve követte figyelemmel a vidám műsorokat, amelyekben cigánycsárdásból, verbunkból, rábaközi, szigetközi, moldvai, délalföldi, sváb, rimóci táncokból, valamint regruta avatásból, sokác lakodalomból kaptak ízelítőt a kilátogatók. A színpad mögött a készülődés zajlott: öltöztek, hajat fontak, lépéseket próbáltak a fellépők.

 

Neves zenekarok kísérték a műsorokat: a Fajkusz Banda, Greznár Zoltán és zenekara és a Boglya Népzenei Együttes.

- A néptáncfesztivál nem verseny, arról szól, hogy jól érezzük magunkat. Azért, hogy mégis legyen egy kontroll, egy visszacsatolás arról, hogy hol tartanak a szakmai munkában, ezért ítészek figyelik a fellépésüket és adnak tanácsokat az együtteseknek – mondta el Varga Albin szervező. Miután minden tánccsoport bemutatta műsorát, a Művelődési Ház és Könyvtárban folytatódott a néptáncfesztivál, ahol meghallgatták az értékeléseket és szakmai beszélgetések zajlottak. Neves zsűritagok figyelték a mezőnyt: Sztanó Hédi filmrendező, etnográfus, Székely Levente népzenész és Kovács Norbert örökös aranysarkantyús táncos, néptáncoktató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában