Legyetek a szeretet apostolai

2019.06.11. 07:00

Kétszáznegyvenöt fiatal: bérmálást tartottak a székesegyházban

A pünkösdi tíz órai szentmisén, a Sarlós Boldogasszony székesegyházban 245 fiatalnak szolgáltatta ki dr. Székely János megyés püspök a bérmálás szentségét.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Székely János kiszolgáltatja a bérmálás szentségét Fotó: HB

Az alkalomra a szó szoros értelmében zsúfolásig megtelt a székesegyház a bérmálkozókkal és hozzátartozóikkal, a későn érkezők már csak a kapun kívülről követhették a szertartást. Dr. Székely János megyés püspök köszöntötte a Szombathely különböző plébániáiról érkezett 245 bérmálkozót.

Szentbeszédében a püspök felidézte a pünkösd napján történt eseményeket. Emlékeztetett: ez előtt a nap előtt Jézus tanítványai tele voltak félelemmel, bizonytalansággal. Hiába látták a feltámadt Krisztust, nem tudták, hogyan beszéljenek róla, hogy az emberek higgyenek nekik? Pünkösdkor azonban hatalmas erő és tűz töltötte be a szívüket és többé nem kételkedtek. Beszéltek Jézusról, és még aznap háromezren megtértek, és az egyház megszületett. A továbbiakban a diákoknak arról beszélt, hogy most, amikor a felnőttkor küszöbén igent mondanak Istennek, a hit betölti a szívüket, akárcsak egykor az apostolokét. Legyetek a szeretet apostolai! – buzdította a bérmálkozókat.

Bátorította őket, hogy mindig álljanak ki hitükért, ne szégyelljék azt. Feltette a kérdést: mire hív minket a Szentlélek? Arra, hogy csúnya szó ne hagyja el a szánkat. Hogy a héten legalább egy órát szenteljünk Istennek. Hogy soha ne pusztítsunk el egy megfogant életet, hogy tisztán készüljünk a házasságra, s hogy vegyük észre a szegényt, a szenvedőt. Az út, amire Jézus hív, nem mindig könnyű – tette hozzá –, de az életben minden értékes dolognak ára van. A Szentlélek megerősít a küzdelemben, hogy tudjunk áldozatot hozni az igazán értékes célokért.

 

A fiatalok megújították a keresztségben tett fogadalmat, majd a püspök atya, Császár István általános helynök és Brenner József nagyprépost közreműködésével kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a bérmaszülő kíséretében elébe járuló fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában