Készülnek az alkotások

2019.07.05. 14:00

A Jáki Művésztelep harmadszor nyitotta meg kapuit

Az ország több pontjáról érkező művészek vették birtokba a templom környékét: a III. Jáki Művésztelepen javában alkotnak a meghívott grafikusok, festők, szobrászok – és az iskolások is.

Nemes Judit

Maldrik Gábor hatvani zománcművész alkotás közben

Fotó: Unger Tamás

Három évvel ezelőtt született meg a gondolat Káli István, a Telepellátó Kft. ügyvezetője, valamint Mátyássy Gábor festőművész, a tábor művészeti vezetője fejében, hogy létrehozzanak egy alkotótábort a térségben.

Maldrik Gábor hatvani zománcművész alkotás közben Fotók: Unger Tamás

A települést jellemző szakrális környezet meghatározó élmény volt Káli István számára, aki szerette volna visszaadni a térségnek mindazt, amit kapott az évek során.

Az ügyvezető, aki egyik fő szervezője a tábornak, kiemelte: az önkormányzat és a jáki esperesi kerület azonnal partner volt. Azóta már a harmadik alkalommal gyűlnek össze a művészek, idén június 29-e és július 7-e között tizennégy meghívott alkot a helyszínen.

Varga Kinga képzőművész

Mátyássy Gábor kiemelte: nemcsak képzett művészeknek szerveztek többnapos programot, hanem a helyi és környékbeli gyermekeknek is: tematikus alkotónapokon vehetnek részt, tegnap a fazekasság került terítékre: Udvardi Balázs jáki fazekas beszélt a helyi fazekasság történetéről, majd agyagoztak.

 

Időszaki kiállítás is része a tábor programkínálatának: szeptemberig lehet megtekinteni a művészek korábbi munkáit a közösségi ház melletti múzeumban. A művésztelep július 7-én zárja kapuit, az itt készített munkákat szeptemberben láthatja majd a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában