labor is létesül

2019.07.22. 07:00

Épül a kőszegi evangélikus szakgimnázium tanszállodája

Állami beruházás, a KRAFT program részeként épül az evangélikus szakgimnázium tanszállodája, és zajlik a tangazdaság felújítása. Bor- és talajvizsgálati labor létesül, korszerű gépek érkeztek, 12 férőhelyes látvány-tankonyha is készül.

Tóth Kata

A beruházás túlmutat az iskola életén: az új létesítmények

Fotó: Ohr Tbor

A Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium együttműködve kiemelt partnerével, a Pannon Egyetemmel 820 millió forintból valósítja meg a mindkét fél érdekét kölcsönösen szolgáló fejlesztését a Kreatív város fenntartható vidékkormányprogram (KRAFT) város- és vidékfejlesztési programban. Több területen javában zajlik a megújulás, amelynek részleteiről Illés Péter megbízott igazgató beszélt.

Az iskola öthektáros tankertjében a Kőszegen egykor jellemző furmintot, valamint rezisztens (ellenálló) szőlőfajtákat telepítettek, a Pannon Egyetemmel tervezik a fajták termőhelyi vizsgálatát. Az épületrekonstrukció után a kialakítandó bor- és talajvizsgálati laborban a műszeres bor- és talajvizsgálat a környékbeli gazdákat is segíti majd.

 

Fűszer- és gyógynövényeket – levendulát, citromfüvet, tárkonyt, mentát – már ültettek, most a 0,4 hektáros körtetelepítéshez készítik elő a területet. Az eszközberuházás modern tankerti és tangazdasági gépei is megérkeztek. Az új kerti kistraktor talajmaróval, mulcsozóval, új permetezővel már üzembe állt, a mezőgazdász tanulók kipróbálhatták az új gépeket. A tangazdaságban elkezdődött a harmincboxos lóistálló átalakítása. Az új 136 lóerős Zetor Forterra HSX a régi traktort váltja ki. A rét kaszálása után már az új bálázó készíti a szénabálát, és az új homlokrakodóval, bálaszállítóval mozgatják és hordják be a bálákat.

A kezes és fordulékony Avant kistraktor megkönnyíti majd a munkát az új lóistállóban. A lovász és mezőgazdász diákok, valamint a környékbeli lótartók már alig várják a korszerűbb technológiát biztosító beruházás megvalósulását.

Illés Péter arról is tájékoztatott, hogy megkezdődött a várköri kollégium tanszállóvá alakítása. A korábbi pályázat kapcsán energetikailag megújult épületben ötvenkét fő számára kétágyas, zuhanyzós, prémium minőségű szobákat alakítanak ki, ami a turisztika szakos tanulóknak a recepción és a szállodában gyakorlóhelyet, míg a Kőszegre érkező turisták számára szálláslehetőséget kínál. Mindkét szinten egy-egy apartman jellegű rész is létesül, valamint kis társalgó teakonyhával.

Az épület földszintjén a szakács- és vendéglátás-szervező tanulók képzését segítő 12 férőhelyes látvány-tankonyha készül, és itt alakítják ki a pincéroktatás kabinettermét is. Jelenleg nagy ütemben zajlanak a bontási munkák, hamarosan következik a látványosabb

építkezés, az esetleges zaj miatt a környéken élők türelmét kérik.

Az igazgató azt is hangsúlyozta: a KRAFT-program hatása túlmutat az iskola és a Pannon Egyetem érdekein: amellett, hogy korszerűbb lesz az oktatásuk, van városfejlesztési, turisztikai vetülete is az építkezésnek, például a férőhelybővülés révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában