Tanulmány

2019.07.20. 10:00

Miből készül a bébiétel? – Fontos, hogy vásárlás előtt áttanulmányozzuk az összetevőket

Az Egészségügyi Világszervezet két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak és sok ételnek túl magas a cukortartalma.

Lakosi Gabriella

Cukor és só nem kell! A gyerekek úgy fogadják el az ételt, ahogyan kapják

Fotó: Pixabay

A WHO a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig, a boltokban árult kiegészítő babatáplálékokat pedig szerintük nem szabad hat hónapos kor alatti csecsemőknek ajánlani. Sok termékben lévő kalória több mint 30 százaléka cukrokból származott.

Megkerestük az ügyben Milisitsné Tátrai Beatrix védőnőt is. Elmondta: a babaételekben főleg gyümölcspürékben levő cukor többnyire fruktóz azaz gyümölcscukor, ami könnyebben hasznosítható a szervezet számára. Azokkal az ételekkel van gond, amelyben hozzáadott cukor van. Szervezetünk számára szükséges a szénhidrát, mert energiát szolgáltat, kell a cukor is, ami az idegrendszer támogatója, de mértéket kell találni. A tudatosan vásárló édesanya megnézi az összetevőket és hozzáadott cukrot tartalmazót nem vesz meg.

Cukor és só nem kell! A gyerekek úgy fogadják el az ételt, ahogyan kapják
Fotó: Pixabay

Jó lenne, ha a gyerekek friss gyümölcsöket kapnának, és akkor ezzel a kérdéssel nem is kellene foglalkozni. Ajánlásaikban a babaételek készítésénél kerülik a cukor és só bevitelét, mivel fontos az ételek saját ízének a megismerése.

A babák nem tudják, hogy sósan vagy édesen milyen az étel. Ők úgy fogadják el, ahogy adjuk nekik. A védőnő azt javasolja: ne használjunk cukrot, sót. Ha babaételt vásárolunk, figyelmesen olvassuk el az összetevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában