Nyári tábor

2019.07.20. 07:00

Pajtatábor a skanzenben – A falusias környezet jótékony hatással van a gyerekekre

Idén is kisiskolások hada lakta be a Vasi Skanzent. A Pajtatábor közel háromszáz kis városlakót repített vissza a múltba.

Polgár Patrícia

Pajta tábor Skanzen, 20190719, ut, Szombathely, Vas Népe/ Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Kerekerdő Alapítványnak, – mint környezet- és természetvédő civil szervezetnek – fontos a gyermekek környezettudatos nevelése. Ennek apropóján szervezik immár huszonegyedik éve a Pajta tábort, ami az idők során hatalmas népszerűségre tett szert. Már több éve öt turnusban várják a kisiskolásokat – tudtuk meg Gyöngyössy Pétertől, az alapítvány elnökétől, aki egyben a tábor ötletgazdája is.

A tábor öt napja alatt izgalmasabbnál izgalmasabb programok során kóstolhatnak bele a kisgyermekek a falusi lét szépségeibe. A cél, hogy azok a városlakó gyermekek is eltölthessenek pár napot falun, akiknek egyébként nem élnek ott rokonai. Remek helyszín erre a skanzen – itt visszarepülhetnek egy olyan környezetbe, amit azok a 60-70-es évekbeli gyermekek tapasztalhattak meg, akik a szünidőt a vidéki nagyszülőknél töltötték. A helyszín tehát kulcsfontosságú: a falusias környezethez igyekeznek igazítani a programokat is a szervezők.

 

Napról napra közelebb kerülhetnek a kicsik a természethez: délelőttönként lehetőségük van madarászni, háziállatokkal és növényekkel ismerkedni. A délután a kézműveskedésé: a napi foglalkozásokon betekintést nyerhetnek a különféle kézműves technikákba. A hét során kétszer élőhangszeres programokon mulathatnak. A kötött elfoglaltságok mellett van idejük szabadon tanulmányozni a környezetet, heverészhetnek az árokparton, tanulmányozhatják a vizeket az ódon épületek árnyékában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában