Kalandozó nyugdíjasklub

2019.07.02. 07:00

Szentpéterfáról a Dunakanyarba

A helyi nyugdíjasklub minden évben autóbusznyi időskorú részvételével indít egynapos kirándulást valamilyen turistalátványosság vagy kevéssé ismert, de érdekesnek ígérkező úti cél felé. A kiváló hangulatban együtt töltött órák a regenerálódás mellett a közösségi összetartozást is erősítik.

Civil/László Antal

A csoport tagjai az esztergomi bazilikában. Megtekintették a székesegyház freskóit is

Fotó: VN/László Antal

A busz Sturovo (Párkány) Duna-­partján, az esztergomi bazilikával átellenben tette le először utasait. A fényképező­gépek szinte azonnal kattogni kezdtek, hiszen a várhegyen magasodó katedrális fenséges látványt nyújt a széles folyóval az előterében.

Természetesen a kirándulók a bazilikát belülről is megtekintették, és a Vas megyéből származó idegenvezető nagy szeretettel ismertette meg a csoportot a templom történetével, a monumentális alkotás megteremtőivel, az altemplomban nyugvó érsekekkel, a székesegyház belsejét ékesítő freskók, festmények, készítőivel, a világ legnagyobb egyetlen vászonra festett, Mária mennybemenetelét ábrázoló oltárképével.

A csoport tagjai az esztergomi bazilikában. Megtekintették a székesegyház freskóit is

A Dunakanyar látogatóinak következő állomása a hajdani királytalálkozó színhelye, Visegrád. A történelmi viharok által megtépázott, egykor koronaőrző helyként is működő erődítményt a törökök tették katonai célokra alkalmatlanná, helyreállítási munkálatai a 19. század óta napjainkban is folyamatosak.

Rövid déli pihenő után Szentendrére utaztak tovább a nyugdíjasklub kirándulói.

A város több ókori római császár által felkeresett katonai állomáshely, középkori királyi udvarhely, főesperesi székhely, a Dunakanyar kapuja. A város vallási sokszínűséget láttató templomok, a múltat feltáró, az itt élők munkásságát bemutató múzeumok, képtárak gyűjtőhelye, kortárs művészetek alkotóhelye. A marcipánmúzeumban tett látogatás, a főtéri levezető séta és a hűsítő fagylaltozás után indult hazafelé a busz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában