Jákon jártunk

2019.07.24. 11:30

Több oka van annak, hogy drágulhat a tej

Drágulhat a tej és azzal együtt a feldolgozott tejtermékek a nyers tej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) az MTI-vel.

Lakosi Gabriella

Magyar Viktória sajtot készít Jákon. A tej mellett a tejtermékek, így a sajtok is drágulnak majd

Fotó: Szendi Péter

A terméktanács közleménye szerint a nyári „hőstressz” hatására a nyers tej mennyiségének csökkenése százalékban kifejezve akár két számjegyű is lehet Magyarországon a tavaszi időszakhoz képest. A melegben ugyanis kevesebb tejet adnak az állatok.

Rácz Károly jáki majorjában több mint hatvan tehén van. Elmondta: ezek az állatok sem a túl hidegre, sem pedig a hőségre nem reagálnak jól. A hideg ellen viszont tudnak védekezni azzal, hogy több takarmányt fogyasztanak. Nyáron ugyanakkor sokkal nehezebb szinten tartani a tej mennyiségét. Ráadásul ilyenkor a teheneknek kisebb az étvágyuk, napi egy-két literrel is csökkenhet emiatt a tejtermelésük, és a tej beltartalma is gyengébb lesz. Azért, hogy ezt a veszteséget megpróbálják minimalizálni, a tejet adó állatokat korán reggel viszik legelni, míg az éppen pihenő társaikat ráérnek délelőtt kiengedni.

A magyar tarka – Jákon ilyen állatokat tartanak – naponta átlagosan 20-25 liter tejet ad. Vannak ennél sokkal inkább tejirányba szelektált fajták, azok több tejet adnak, viszont érzékenyebbek is. A hőség hatására akár 5-6 literrel is csökkenhet a fejési mennyiség.

– A klímaváltozást tehát nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az állattartásban is megérzik, de idővel alkalmazkodnak majd ehhez a négylábúak – mondta Rácz Károly. Ezt a folyamatot a természet is segít „lekövetni”, de a tudatos tenyésztéssel is sokat lehet tenni azért, hogy gyorsabban megtörténjen a változás.

Magyar Viktória sajtot készít Jákon. A tej mellett a tejtermékek, így a sajtok is drágulnak majd
Fotó: Szendi Péter

A tej árát mégsem ez fogja emelni. A felvásárlási árak ugyanis már a kétezres évek eleje óta nem változtak: most is 85 és 100 forint közötti összeget adnak egy liter tejért. Az ár az EU-n belül itt a legalacsonyabb, de itt kapják a legtöbb támogatást az állattartók – mondta Rácz Károly. Van olyan multinacionális cég, amely Franciaországban 120 forintnyi összegért veszi a tej literjét, míg nálunk ugyanezért 90 forintot fizet. Az árakra az is hatással van, hogy az osztrák határ közelében nagyon nehéz megtartani a munkaerőt.

Márpedig állatokkal foglalkozni nagyon munkaerő-igényes foglalatosság. Így a gazdáknak magas fizetéseket kell ajánlaniuk az alkalmazottaknak. A fejlesztések is drágák, az automatizálás is viszi a pénzt. A fejőrobotok ugyan nagyobb precizitással dolgoznak, mint az ember, de az üzemeltetésük is sokba kerül. Ha leáll a gép, néhány órán belül javítani kell, az üzemeltetési problémák megoldásához informatikusra van szükség.

– Ha azt szeretnénk, hogy minőségi élelmiszerek kerüljenek az asztalra, akkor el kell fogadnunk, hogy többet is kell fizetnünk. Szerencsére egyre több fogyasztó vásárol tudatosan, egyre többeknek fontos a minőség – mondta a gazda. A tejár emelkedése miatt valószínűleg a tejtermékek is drágulnak. Azt viszont, hogy ebből mit fognak megérezni a fogyasztók, még nem lehet tudni. Csak azt, hogy áremelkedés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában