Kijáró

2019.08.04. 07:00

Ausztria: kinek jár családi pótlék?

A családi pótlék juttatás az államtól a kisgyermeket nevelő szülőknek. Sok családban felvetődik a kérdés, hogy melyik szülő és mikor jogosult az ellátásra.

Nemes Judit

Csak a gyermekkel együtt élő szülőnek jár

Fotó: Shutterstock

Családi pótlékra jogosult minden szülő, aki Ausztriában bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik – azaz rendszeresen fizeti a TB-jét –, valamint a munkabérének legalább a háromnegyed részét nyugati szomszédunktól kapja. Vállalkozónak is jár, ha Ausztriában dolgozik és Magyarországon nincs munkaviszonya – tájékoztat az osztrákügyek.com. Az igényléskor figyelni kell arra, hogy a juttatást csak az Ausztriában jogviszonnyal rendelkező vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő kaphatja meg, továbbá kitétel, hogy aki igényli az összeget, a gyermekkel egy családban legyen, és ezt tudja is igazolni.

Csak a gyermekkel együtt élő szülőnek jár
Fotó: Shutterstock

A gyermekkel külön háztartásban élő szülő egy 2017-es szabályozás értelmében nem jogosult a családi pótlékra, a fizetett tartásdíj mértékétől függetlenül. 2017-től már csak a gyermekkel egy háztartásban élő szülő kaphat osztrák családi pótlékot akkor is, ha nem neki, hanem a másik szülőnek van munkahelye Ausztriában. A portál példája szerint: ha az apa dolgozik Ausztriában, és körülbelül 250 eurót, azaz nagyjából nyolcvanezer forintot fizet gyermeke után – aki nem él vele, hanem az édesanyával lakik egy háztartásban, akkor ott nem az apa, hanem az anya jogosult a családi pótlékra az apa jogviszonya alapján. Az a szabály, hogy ha az apa az osztrák családi pótléknál magasabb összeget fizet gyermektartásként, akkor jogosult a családi pótlékra, ha kevesebbet, akkor a közös gyermekük anyja kapja meg az ellátást.

Közös háztartásban élő, ám nem vér szerinti gyermek után sem lehet osztrák családi pótlékot igényelni, ha azonban az örökbefogadás megtörténik, az akadály elhárul a családi pótlék folyósításának engedélyezése elől. Ha a részleteket tisztázta a pár – akár együtt, akár külön nevelik a gyermeket, akkor be lehet nyújtani az igénylést.

A megfelelő dokumentumok kitöltése, célba juttatása időt vesz igénybe. Akár több hétbe telhet, mire kézhez kapja a szülő a családi pótlékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában