lovagi fokozat

2019.08.06. 17:28

Francia kitüntetés dr. Tóth Ferencnek – Úgy érzi, az elismerés Szombathelynek is szól

Az Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatával tüntették ki Tóth Ferencet, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadóját.

Merklin Tímea

Tóth Ferenc kutatónak Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete adta át a kitüntetést Fotó: VN/Zöld Anna

A kitüntetést Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete adta át a követségi rezidencián a napokban. A kutató elmondta: büszke arra, hogy a neve mellett Szombathely is szerepel, úgy érzi, az elismerést egy kicsit a város is kapta. Tóth Ferenc a Kanizsai-gimnáziumban tanult franciául, majd Szegeden történelem–francia szakon végzett. Ösztöndíjjal tanult Párizsban, a Sorbonne-on védte meg a diszszertációját. Visszatért Szombathelyre: oktatott a francia tanszéken, amelyet 1998-tól 2002-ig vezetett is, közben bekapcsolódott a város francia kapcsolatainak koordinálásába.

Tóth Ferenc kutatónak Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete adta át a kitüntetést Fotó: VN/Zöld Anna

Az 1996-os Szent Mártonévben részt vett egy tours-i delegációban, és sikerült közel hozni egymáshoz a két várost, amiből 2003-ban partnerségi szerződés lett. Tanított a szombathelyi nemzetközi tanulmányok szakon, majd 2012-ben a Történettudományi Intézet kutatója lett. 2013-ban védte meg a nagydoktori disszertációját. A 2016–17-es Szent Mártonévben tudományos rendezvények, kiadványok létrehozásában működött közre. Nagyra értékeli, hogy a családja támogatja karrierjét, lehetővé teszi, hogy a tudományos munkára tudjon koncentrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában