Hova tegyük a régi rúzst?

2019.09.02. 07:00

A lejárt szavatosságú kozmetikum veszélyes hulladéknak minősül

A kozmetikumokat sokan használják a lejárati idő után is, pedig nem árt figyelni a címkén lévő kis jelzést. Az egészségünket is kockáztathatjuk, ha nem tartjuk be ezeket a szabályokat. Ha pedig rászánjuk magunkat, hogy megválunk kedvenc, de nagyon régi rúzsunktól vagy egy szekrényben porosodó testvajtól, azt sem árt tudni, ezt hogyan tehetjük meg legálisan, a környezetünkre is odafigyelve.

Lakosi Gabriella

Olvasónk, Poczmann Erzsébet mindenképpen környezetbarát, szabályos megoldást keresett, ezért fordult hozzánk

Fotó: Horváth Balázs

Minden kozmetikai terméken van egy kis jelölés, amely azt mutatja meg, hogy felbontás után mennyi ideig használható. Ez az úgynevezett PAO-jel. Egy számot kell keresnünk a csomagoláson, amit egy M betű vagy egy kinyitott tégely rajza követ. Ez a szám mondja meg nekünk, hány hónapig jó az adott kozmetikum, miután felnyitottuk.

Az M az angol Month, azaz hónap szóra utal. Ha azt látjuk: 12M, akkor tudhatjuk, egy évünk van felhasználni az adott terméket.

Általában elmondható, hogy a szempillaspirált 4-6 hónapig, a folyékony alapozót fél-egy évig, a púderalapú termékeket, rúzst, szájfényt 2-3 évig használhatjuk biztonsággal. Az arclemosók, hámlasztók egy évig, a tonikok, hidratálók, szérumok, testápo­lók 6-12 hónapig őrzik meg minőségüket felbontás után a polcon.

Nehezebben romlanak meg a kozmetikumok, ha fénytől védett szekrényben vagy fiókban tartjuk, mindig kezet mosunk használatuk előtt, jól visszazárjuk a kupakot, vigyázunk, hogy ne legyenek túl meleg vagy párás helyen. De nem csak akkor érdemes megszabadulni a krémektől, szempillaspiráloktól, rúzsoktól és szájfényektől, ha elértük ezt az időt. Ha elszíneződik, megváltozik az állaga vagy az illata, azonnal dobjuk ki.

Olvasónk, Poczmann Erzsébet mindenképpen környezetbarát, szabályos megoldást keresett, ezért fordult hozzánk
Fotó: Horváth Balázs

Itt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ezeket a termékeket simán csak a kukába tegyük – vagy másképp szabaduljunk meg tőlük. Egy olvasónk, Poczmann Erzsébet is ezzel a kérdéssel fordult hozzánk. Éppen szelektálja a lakásában lévő holmikat. A felesleges ruháknak, cipőknek könnyen talált új helyet, az elemeket egy hipermarket erre a célra létrehozott leadójába tette, de a kozmetikumok kérdésére, azt mondja, nem talált megoldást.

Pedig az évek során nagy mennyiséget összegyűjtött, sokszor kapott ajándékba is. Most, hogy végignézte a fürdőszobája polcain lévő dobozokat, rájött: többzsáknyi felesleges szépítőszere van. Ezeket összerakta, és már egy ideje az autója csomagtartójában hordja magával, keresve a legális lehetőséget, hogy megszabaduljon tőlük. Semmiképpen sem szeretné szennyezni a környezetet, a helyes utat akarta megtalálni. Nincs internet-hozzáférése, nehezen adódott a megoldás.

A kozmetikai termékek ugyanis veszélyes hulladéknak minősülnek, ennek megfelelően nem szabad őket simán a háztartási hulladékkal együtt kidobni. Veszélyes hulladék még a sütőzsír és -olaj, a festék, az olajosflakonok, az oldószerek és hígítók, a növényvédő szerek, de a száraz­elem, az elektronikai hulladék, a szórópalack, a fénycső és a gumiabroncs is. Ezeket a megyeszékhelyen a Körmendi úti hulladékudvarban adhatjuk le. Aki rendelkezik szombathelyi lakcímkártyával, az bizonyos mennyiség alatt ingyen megszabadulhat a hulladéktól.

Ha elhasználtunk egy terméket, akkor sem mindegy, hová tesszük a csomagolását. A PP vagy HDPE jelzésű műanyag dobozokat kimosva gyűjthetjük szelektíven. Az erre szolgáló gyűjtőkbe a ­spray-k dobozait és zárókupakjait is kidobhatjuk.

Nem csak a kozmetikumok esetében fontos, hogy a lehető leginkább környezetbarát módon szabaduljunk meg a szeméttől. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérdezzük meg a hulladékudvart, hogy mi a leadás helyes menete, így nyugodt lelkiismerettel, a szabályokat betartva dobhatjuk ki a hulladékot. Ez a módszer egy kicsivel több energiát és utánajárást igényelhet az elején, de a környezetünk védelme közös érdek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában