Nyolc éve szentelték meg

2019.09.30. 07:00

A szakonyfalui fénykereszt tövében szentmisét tartottak, és adományt gyűjtöttek

Szent Gellért püspök és vértanú ünnepén több százan gyűltek össze a szakonyfalui fénykereszt tövében felállított tábori oltár körül, ahol dr. Székely János megyés püspök koncelebrációs, szlovén és magyar nyelvű szentmisét mutatott be a kereszt szentelésének nyolcadik évfordulóján.

Civil/Horváth R. László

A ministránsok mögött dr. Székely János megyés püspök és Bodorkós Imre plébános

Fotó: VN/HRL

Tóth Tibor plébános elmondta, a szentmise perselyadományát a Szombathelyi Egyházmegye által létrehozott Mindszenty József Alapítvány részére juttatják el. Az alapítvány célja, hogy segítse a szegény sorsú, tanulni akaró gyermekek, fiatalok tanulmányait.

– A hátrányos helyzetből, a mélyszegénységből való kitörés egyik legfőbb útja a tanulás – utalt az alapítvány céljára a főpásztor, dr. Székely János, majd hozzátette: – Mindszenty József bíboros még zalaegerszegi apát plébánosi szolgálata alatt minden évben több szegény sorsú diák taníttatását fizette. Ennek mintájára hozta létre a Mindszenty József Alapítványt az egyházmegye.

A ministránsok mögött dr. Székely János megyés püspök és Bodorkós Imre plébános
Fotó: VN/HRL

A szentmise végén Rogán Valéria polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal és adományaikkal lehetővé tették a szentelési évforduló méltó megünneplését. Elmondta, a 2011. szeptember 24-én szentelt fénykereszt ledvilágításának korszerűsítésére az anyagi fedezetet a helyi és a szlovén nemzetiségi önkormányzat közösen fedezte. Szólt arról is, hogy a kálvária (melyet 2016. szeptember 24-én Peter Štumpf, S.D.B. megyés püspök áldott meg) közelében lourdes-i barlang várja mindazokat, akiknek kérése meghallgatásra talált a Mennyei Atyánál. – A kereszthez kérni jövünk, Máriához hálát adni megyünk – fogalmazott a polgármester asszony.

A szentmise befejező részében az asszisztencia és a hívek jelenlétében dr. Székely János püspök áldotta meg és szentelte fel a lourdes-i barlangot.

A Rózsafüzér Királynője hónapjában, októberben minden este rózsafüzér-imádságot tartanak a szakonyfalui lourdes-i Szűzanya barlangjánál.

Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában