Összefoglal és ablakot nyit

2019.09.24. 07:00

Bemutatták Kőszeg város atlaszát

Többéves, grandiózus munka ért véget, hiánypótló mű született: tegnap mutatták be a településről készült, a Magyar Várostörténeti Atlasz sorozatban megjelent kötetet.

Tóth Kata

Básthy Béla, dr. Bariska István és dr. Blazovich László Fotó: SZP

Fotó: © Szendi Péter

Dr. Bariska István nyugalmazott főlevéltáros, Kőszeg díszpolgára írta és állította össze a Magyar Várostörténeti Atlasz sorozat idén kiadott hatodik kötetét (a magyarországi kötetek az európai sorozat részei), amely magyarul és angolul ad átfogó képet arról, mi minden történt Kőszegen, hogyan változott, fejlődött a város 1246-tól.

Básthy Béla, dr. Bariska István és dr. Blazovich László Fotó: SZP

– A történelemnek két szeme van, az idő és a tér, a térszemlélet korábban leértékelődött, pedig van létjogosultsága. Az atlasz három dologra volt kíváncsi: a városra, a várra és a városhoz tartozó uradalomra. Huszonnégy szemponton belül százharmincöt alfejezetet kellett kidolgozni, az első rész egy korszerű helyrajzi tanulmány, a másodikban városmorfológiai, tematikus, archív térképek is kaptak helyet, a harmadik rész az adattár, vázolta Bariska István. A kötet jelentőségét dr. Blazovich László professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Várostörténeti Albizottságának elnöke, az MTA doktora méltatta tegnap a Zwinger előadótermében. A kötet jelentőségét mutatja, hogy az atlaszt mérföldkőnek nevezte a kőszegi várostörténet-írásban, amely egyrészt összefoglal, másrészt ablakot nyit új kutatási irányok felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában