Hurka, sajt és tök

2019.09.06. 11:30

Ezt tartogatja a nyárutó a szombathelyi termelői piacon

A termelői piacon tegnap még dübörgött a nyár. A paradicsom és a paprika továbbra is a legkeresettebb zöldség.

Lakosi Gabriella

Benkő Sándorné szívesen jár a termelői piacra, főleg a húsáruk érdeklik – a zöldség, gyümölcs megterem otthon a kertben

Fotó: Horváth Balázs

Minden csütörtök délután megtelik élettel az MMIK előtti tér. A környékbeli árusok hozzák ki ide a házilag készült vagy saját maguk által termelt készletüket. A kereslet pedig egyre nagyobb. Vannak pultok, amelyek előtt kígyózó sorok állnak, és olyan hely is akad, ahová ha nem érkezünk időben, bizony lemaradunk a legkeresettebb termékekről. Ottjártunkkor például gyümölcsöt már nem is lehetett kapni, mindet elkapkodták.

A pultok viszont még így sem voltak üresek, széles választék állt az érdeklődők rendelkezésére. A paprika átlagosan 300 forintba került kilónként, a répát is hasonló áron kínálták. A krumplit 120 forintért, míg a paradicsomot négyszázért lehetett elhozni.

Horváth Lászlóné tapasztalatai szerint még mindig a nyár ízei vannak terítéken, de már érezni, hogy a vásárlók tudják: nem sokáig kapható a friss magyar paradicsom vagy éppen a paprika. Ezeket viszik most a legtöbben. Aki teheti, ilyenkor főz be lecsót télre, vagy készíti el a mártásokat a hidegebb napokra. Körülbelül szeptember végéig van erre lehetőség. De már kezdődik a krumpliszezon, a répa is érik, és nemsokára tök is kapható lesz.

Benkő Sándorné szívesen jár a termelői piacra, főleg a húsáruk érdeklik – a zöldség, gyümölcs megterem otthon a kertben
Fotó: Horváth Balázs

Vass Józsefné ugyancsak arról számolt be, hogy még nála is kaphatók a nyári slágerek – de már nem sokáig. A kecskesajt kis idő múlva nem lesz készleten, eddig tartott ezeknek az állatoknak a fejési szezon. Aki ezt tudja, most biztosan vásárol. De a tehéntejből készült termékek továbbra is elérhetők lesznek, sokan éppen ezek miatt látogatnak ki a piacra.

A legnagyobb sláger azonban most is a hús volt, ezeknél a pultoknál kígyóztak a legnagyobb sorok. Desits Zoltán arról mesélt: náluk már érezni, hogy közeleg az ősz. Jobban fogy a hurka, a kenőmájas és a disznósajt is. Ha elmúlik a meleg, az emberek mintha éhesebbek lennének – tette hozzá. Nagy sláger a házi zsír is, egyre többen cserélik le erre az étolajat. Kelendő a töpörtyű, aki nem érkezik időben, annak már nem marad. Szeptemberben jobban keresik a sonkát és a szalonnát is.

 

Dávid Gyöngyi házi rétesei sem maradnak meg soha a nap végére, ő nem követi a szezon változásait, mert a vásárlók kedvenceinek folyamatosan elérhetőnek kell lennie. Inkább fagyaszt a gyümölcsökből, de nem fordulhat elő, hogy nem tud például meggyes rétest kínálni. Tökös-mákosnak és epres-cseresznyésnek is lennie kell.

Benkő Sándorné már régóta jár vásárolni a termelői piacra. Az utóbbi időben sokszor nem jutott el, de most újra szeretné ezt rendszerré tenni az életében. Őt főleg a húsáruk érdeklik, mivel séi házuk kertjében a zöldséget és a gyümölcsöt meg tudják termelni. Mézért is ide jár, így biztos lehet benne, hogy nem hamisított verzió kerül az asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában