Becsengettek

2019.09.02. 07:00

Nemzeti tanévnyitót tartottak Sárváron

A Nádasdy Tamás Általános Iskolában vasárnap megtartott X. Nemzeti Tanévnyitón prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondott ünnepi beszédet.

Nemes Judit

Az általános iskolai tanulmányaikat most megkezdő első osztályos diákokra esett a legnagyobb figyelem a nemzeti tanévnyitón is a sárvári Nádasdy iskolában

Fotó: Horváth Balázs

Az eseményen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester, valamint államtitkárok, a Nemzeti Pedagóguskar képviselői, oktatási intézmények vezetői, tankerületek igazgatói, pedagógusok. A Himnusz után Lakat Attila intézményvezető köszöntötte a megjelenteket.

– Hétfőn reggel az iskolák csengői megszólalnak, kinyílnak a kapuk és az intézmény megtelik élettel. Élettel, mert az élet ti magatok vagytok, a jövő reménységei – fogalmazott az igazgató, majd az első osztályosokhoz intézte gondolatait. – Talán a ti életetekben történik a legnagyobb változás: holnaptól tanítók fogják kezeiteket, vezetnek benneteket az iskola világában – tette hozzá

A szülőknek címzett üzenetében kifejezte, hogy ők a legfontosabb partnereik a gyermekek nevelésében, a pedagógusoknak pedig sok sikert kívánt a munkájukhoz az új tanévre.

Az általános iskolai tanulmányaikat most megkezdő első osztályos diákokra esett a legnagyobb figyelem a nemzeti tanévnyitón is a sárvári Nádasdy iskolában
Fotó: Horváth Balázs

Kásler Miklós miniszter mindenekelőtt sárvári gyerekkori emlékeiről beszélt: – Ugyanazt éreztem ötven évvel ezelőtt, mint ti most. Ma már pontosan tudom, hogy kinek mit köszönhetek: a ma is bennem élő szüleimnek, a tanáraimnak, az iskoláimnak és a nemzetemnek – emelte ki a tárcavezető – Sárváron végeztem az általános iskolát és a gimnáziumot, itt kaptam meg tudásom, ismereteim, hitem, értékszemléletem és világlátásom alapjait – fűzte hozzá.

Kásler Miklós kiemelte: a kormány feladata és célja, hogy segítse és mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat, szüleiket, a szorgalmasan tanuló gyermekeket és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat. Hozzátette: ezt támogatja a nemzetközileg is páratlan, hét tételből álló családvédelmi program. Mindemellett elkészült és a következő tanévben bevezetik – a miniszter megfogalmazásában – klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó Nemzeti alaptantervet és kerettantervet.

Ehhez alakítják a hagyományos és digitális tankönyveket, amelyeket a 2020–21-es tanévben minden magyar diáknak ingyenesen bocsátanak rendelkezésre – összesen 14 milliárd forint összegben. A miniszter elmondta azt is, hogy 800 új iskolát épít vagy újít fel a kormány, 276 milliárd forint öszszértékben

– Minden középiskolás diák – szám szerint évente 140 ezer – tanulmányai alatt kétszer, a 9. és a 11. évfolyamon külföldön egészítheti ki nyelvtudását, rácsodálkozhat a célországokra, élményeket, tapasztalatokat és barátokat szerezhet, ingyenes első nyelvvizsgát és ingyenes KRESZ-vizsgát tehet. Minden magyar gyermek el fog jutni ingyenesen a múzeumokba, levéltárakba, színházakba és hangversenytermekbe.

 

A kormány 2010-es hivatalba lépése óta a kezdeti forrás háromszorosát, 83 milliárd forintot fordít a 600 ezer gyermekkel növekedett gyermekétkeztetési programra, amelyet a rászorulók egész évben igénybe vehetnek.

A pedagógusbérek átlagosan 50 százalékkal emelkedtek az utolsó hat évben és már tízezren szerezték meg a mesterpedagógusi fokozatot, ami akár 70 ezer forintos fizetésemeléssel járhat. De mindez csupán a kezdet – emelte ki a miniszter. – Ötcsillagos várost építeni egyedül nem lehet, csak úgy, ha vannak együttműködő partnerek. Akkor igazán ötcsillagos egy város, ha lelkiekben és szellemiekben is felzárkózik és együtt lélegzik a lakóival – mondta Kondora István, Sárvár polgármestere.

Az évnyitót – amelyet a Duna Televízió közvetített – iskolások zenés, verses kulturális műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában