Tehetséges fiatalok mutatkoztak be

2019.10.21. 07:00

Horvát slágerek forró hangulatban Szentpéterfán

Negyedik alkalommal rendezte meg szombaton az Országos Horvát Önkormányzat a miCROfon elnevezésű ifjúsági tehetségkutató programját. A település művelődési háza zsúfolásig megtelt az alkalomra.

Tersztyánszky Krisztina

Tehetséges fiatal fellépők a szentpéterfai versengésen: mindenki jól érezte magát

Fotó: Horváth Balázs

Az évenkénti rendezvényre Magyarország különböző, horvátok lakta régióiból érkeznek fiatal versenyzők, hogy összemérjék énektudásukat. Az elnevezésben kiemelt CRO betűk a horvát nyelvre utalnak: a versenyzőknek anyanyelvükön kell előadniuk egy általuk választott könnyűzenei dalt.

Tehetséges fiatal fellépők a szentpéterfai versengésen: mindenki jól érezte magát
Fotó: Horváth Balázs

A rendezvény elsődleges célja az anyanyelv használata, a közösségformálás és a nemzetiségi identitás erősítése, kü­lö­nösen a horvát nemzetiség fiatalabb korosztályában. Ennek ellenére a szép számú közönségnek zenei szempontból is kiemelkedő élményben volt része szombat este. A tizenegy fiatal kivétel nélkül jól felkészülten érkezett, szép tiszta hanggal, hibátlan énekléssel örvendeztették meg a zsűrit és a hallgatóságot.

Pedig nem volt könnyű dolguk: az erre az alkalomra összeállt, Pinka-menti muzsikusokból és vokalistákból álló miCROfon band élő kíséretével kellett fellépniük, ami mindegyiküknek remekül sikerült. Pedig közös próbára nem volt sok lehetőségük, igaz, a távolból már hónapok óta folytak a lázas előkészületek.

 

A versenyszámok után Horvátország talán legnépszerűbb énekese, a zsűritagként érkezett Vlado Kalember rövid koncertje hozta tűzbe a közönséget. A nyolcvanas évek népszerű slágereit együtt énekelte vele a hallgatóság. A sztárénekes is úgy nyilatkozott: a versenyzők teljesítménye bőven eléri a televíziós tehetségkutatók szintjét, ott ráadásul nem élő kíséret mellé énekelnek a jelöltek.

A kópházai Karmela Payrits produkcióját ítélte a legjobbnak a zsűri, aki Tereza Kesovija, a már 81 éves, máig rendkívül népszerű horvát énekesnő dalát hozta el Szentpéterfára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában