Régi megfigyelés szerint...

2019.10.15. 07:00

Négy hét múlva hó lesz Szombathelyen?

Még egy kellemes őszi hétvégére számíthatunk, aztán csapadékosra fordul az október, és ha hihetünk a „régi” észlelők feljegyzéseinek, akkor november 21-én lesz az első hó Szombathelyen.

Bakos Ágnes

A „köd-előrejelzés” szerint Erzsébet napja körül havazhat

Fotó: Unger Tamás

– Ma már szeles idő lesz, erős, akár viharos délnyugati szélben már gyorsan feloszlik a köd – kezdte a heti kilátásokról Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A szél mögött érintő hidegfront érkezik, ami 5-6 Celsius-fokkal visszaveti a hőmérsékletet, de csak egy napra. Kis eső is lehet akkor, minimális mennyiségű. Utána csütörtöktől vasárnapig kellemes lesz ismét az idő: reggelente foltokban köddel, 17-20 Celsius-fokos maximummal. Vasárnap ismét szélre készüljünk, utána pedig csapadékos, hűvös ősz-folytatásra – vázolta az észlelő.

A „köd-előrejelzés” szerint Erzsébet napja körül havazhat
Fotó: Unger Tamás

Az október egyelőre nem mutat kiugró időjárást, 17 Celsius-fok a havi átlaghőmérséklet, megfelel az ilyenkor szokásosnak. Egy fagyos nap volt októberben eddig, a héten pedig nem szaporodik a fagyos napok száma – mondta még az észlelő.

Ennél előbbre nem érdemes tekinteni, kivéve, ha sok­éves feljegyzésekre alapozunk prognózist: – Volt egy munkatársam, aki mindig azt mondta, hogy az első zárt ködhöz számolni kell negyven napot, akkor lesz az első hó – mondta el Pétervári Tibor.

Idén október 11-én volt az első zárt köd Szombathelyen, ez alapján már november 21-én, Erzsébet napja körül havazhat Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában