ártatlannak vallották magukat

2019.10.21. 19:41

Tagadták bűnösségüket a Czeglédy-ügy vádlottjai

Azok is ártatlannak vallották magukat a Human Operator Zrt. ügyének hétfői tárgyalásán, akik korábban beismerő vallomást tettek, és megegyeztek az ügyészséggel. Öt vádlottat hallgattak meg a Szegedi Törvényszéken.

Suki Zoltán/www.delmagyar.hu

Hiába jött el, csak pénteken hallgathatják meg Czeglédy Csabát. Fotó: Karnok Csaba

Öt vádlottat hallgattak meg a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt. büntetőügyének tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken hétfőn. Mindannyian ártatlannak vallották magukat, annak ellenére, hogy ketten korábban már egyezséget kötöttek az ügyészséggel, azaz tulajdonképpen elismerték bűnösségüket. Egyikük a diákok toborzásában és irányításában résztvevő témavezető volt, a másik vádlott pedig a pénzmozgásokban is közreműködött. Velük akkor három év három hónap, illetve két év nyolc hónap börtönbüntetésben állapodott meg a vádhatóság.

Ezt az egyezséget mondták most fel, és ártatlannak mondták magukat. Ezek után rájuk is a „rendes” eljárás vár, azaz valószínűleg évekig járhatnak bíróságra.

Rajtuk kívül bíróság elé állt még a Human Operator Zrt. egy másik témavezetője, egy könyvelésen dolgozó munkatársa és az egyik iskolaszövetkezetek vezetésében résztvevő férfi. Ők is azt mondták a bíróságnak, hogy nem követtek el bűncselekményt.,

Az ügyben bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint ha­­mis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat összesen 21 ember ellen, mert az ügyészség szerint több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Hiába jött el, csak pénteken hallgathatják meg Czeglédy Csabát. Fotó: Karnok Csaba

Az ügy egyik érdekessége, hogy Czeglédy Csaba a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, ezért mentelmi jog illette meg. Végül azonban a Szegedi Ítélőtábla úgy döntött, hogy a mentelmi jog megszűnése után lefolytatható ellene az eljárás.

Közben a Szegedi Törvényszék május 16-án egy elkülönítve tárgyalt ügyben már jogerős ítéletet hozott. A közvetve a Human Operátor Zrt. alvállalkozójaként működő makói iskolaszövetkezet vezetőjét két év két hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bírósági tárgyalás elején jelen volt Czeglédy Csaba is, akit azonban ténylegesen csak az ügy pénteki tárgyalásán hallgat meg a Szegedi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában