A déli hajót tárják fel

2019.12.05. 17:30

A jáki templomban korábban nem volt régészeti kutatás

Véget ért a jáki templomkert idei kutatása – számolt be róla Facebook oldalán a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Régészeti Osztálya. Tegnap a Folnay-kapu előtti feltárások gödreit is elkezdték betemetni. A munka azonban nem áll meg a télen sem, mostantól a benti feladatokra koncentrálnak.

Nemes Judit

Megkezdődtek a munkák a jáki templom déli mellékhajójánál

Fotó: Horváth Balázs

Mint ismert, két éve határozott a kormány arról, hogy támogatja a jáki Szent György apátsági templom felújítását, amire 2 milliárd 38 millió forintot fordíthat a Szombathelyi Egyházmegye. Közeledik a mintegy három évig tartó munkálatok első esztendejének vége, Sarkadi Márton építészmérnököt, a projekt szakmai koordinátorát, valamint dr. Pap Ildikó Katalint, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Régészeti Osztályának vezetőhelyettesét kérdeztük az idén elvégzett feladataikról.

– A templom helyreállításának első éve az előkészítés jegyében telt el, főként különböző műszaki szakvélemények és felmérések történtek, műemléki dokumentációk készültek. A szakmai koordinátor hozzátette: – Az utóbbi három hónapban megépítették a kutatóknak készített állványzatot a főhajóban – ez a munka lassan befejeződik –, és karácsony előtt az épület jelentős részét ismét vissza tudják állítani az eredeti állapotába, így a fő-, valamint az északi mellékhajó ismét liturgikus célokat szolgálhat.

Az egykori apátsági épületek egy részében, a kiszolgáló gazdasági épületekben tart jelenleg a falkutatás, és elkészültek a műemléki dokumentációik. Megkezdődtek a templom belsejében, a déli mellékhajóban is a régészeti feltárási munkák. Dr. Pap Ildikó Katalin az idei régészeti tevékenységüket összegezte.

Dr. Pap Ildikó Katalin a Folnay-kapunál feltárt toronynál és a hozzá tartozó erődítésnél
Fotó: Horváth Balázs

– A templomkertben dr. Valter Ilona és P. Hajmási Erika 1997 és 2003 között folytatott kutatásokat, amelyek sok eredményt hoztak. Tulajdonképpen a korábbi ásatások során nyitva maradt kérdéseket tisztázzuk, az akkor nyert adatokat egészítjük ki.

Az ásatásvezető elmondta: a korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy ott két temető található; a sírok közül mintegy százat tártak fel idén. Újdonsága a 2019-es kutatásnak a Folnay-kapunál talált négyzetes tégla alakú építmény funkciójának értelmezése.

– Ezt korábban kaputoronynak gondolták, mi ennek idén a korábban még nem ismert déli oldalát kutattuk. Tulajdonképpen a toronyhoz tartozó erődítés került elő – fűzte hozzá.

Megkezdődtek a munkák a jáki templom déli mellékhajójánál
Fotó: Horváth Balázs

Fény derült arra is, hogy a templomdombot a középkorban körítőárok vette körül, amelyet a torony 16. századi felépítésekor jelentősen kiszélesítettek. A szakember a templomban zajló munkákról is beszélt. – Idén a déli hajót tárjuk fel, ahol meghatározott kérdésekre keressük a választ, például az alapozási mélységekre.

– Fontos mérföldkő a mostani feltárás, mivel a jáki templomon belül eddig nem végeztek semmilyen régészeti kutatást. A századelőn, a Schulek Frigyes-féle felújítás végén elkészítették a padlóburkolatot, és sem akkor, sem azóta nem volt lehetőség arra, hogy feltárást lehessen végezni, így az első adatokat most szerzik meg a templom belsejéről – hangsúlyozta. A jövő évi munkákra vonatkozóan szólt arról, hogy a korábbi, dombon zajló ásatás során nem kutatták a templom szentélyének környékét, így a jövő évi feltárás főként a domb keleti oldalát érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában