Összefoglaló

2019.12.01. 09:45

Fagy nem jutott, de csapadék kétszeresen – Ilyen lett az idei szombathelyi november

A sokévi átlagnál melegebb, csapadékosabb és sötétebb lett az idei november Szombathelyen. Az őszt is összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Bakos Ágnes

Illusztráció: A legmelegebb novemberi napról

Fotó: Bakos Ágnes

 

Kereken 3 Celsius-fokkal magasabb lett az idei novemberi középhőmérséklet a sokévi átlagnál: 7,5 Celsius-fok, látszik az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője összegzésében.

A legmelegebb 3-án volt, akkor 19,9 Celsius-fokig kúszott a hőmérő higanyszála Szombathelyen, a maximumok középértéke pedig 10,8 Celsius-fok lett.

Fagy nem volt, legalábbis kétméteres magasságban, a legalacsonyabb minimum 0,7 Celsius-fok volt, azt Márton napján jegyezte fel az észlelő. Talaj mentén jutott fagy, méghozzá kilenc novemberi napon, a legalacsonyabb érték a hónap utolsó napján adódott, –3,8 Celsius-fok.

Illusztráció: A legmelegebb novemberi napról
Fotó: Bakos Ágnes

Pétervári Tibor 87 milliméter csapadékot mért a szombathelyi állomáson, ez az 1981 és 2010 közötti novemberek átlagának 204,8 százaléka, vagyis több mint a duplája.

Napfényből 55 óra és 54 perc jutott Szombathelynek novemberben, ez 13 órával kevesebb, mint az 1981 és 2010 közötti novemberekben szokott, és kilenc nap volt, amikor egyáltalán nem láttunk napsütést. Ködös napból tizenhármat jegyzett fel az észlelő az utolsó őszi hónapban. És összegzett az egész évszakra is: melegebb lett az idei ősz mint a sokévi átlag, 1,79 Celsius-fokkal, vagyis 11,77 Celsius-fok volt a szeptember, az október és a november középhőmérséklete Szombathelyen. Ahogy Pétervári Tibor már november közepén jelezte: a száraz szeptembert és októbert „pótolta” a novemberi csapadék, így az ősz egésze átlagos lett, a lehullott 160,1 milliméter a sokévi novemberi átlag 105,5 százaléka.

Fotó: Bakos Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában