ELTE-minőség helyben

2019.12.04. 11:30

Szombathelyi szakemberekkel indul a pszichológia alapszak

Pszichológia alapszak indul Szombathelyen szeptembertől. A 2020/2021-es felvételi tájékoztatóban már megtalálható szak erős hátterét az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara (PPK) adja.

Tóth Kata

Dr. Remete Eszter, Holecz Anita és dr. Pachner Orsolya, a szeptemberben induló szombathelyi képzés koordinátora

Fotó: Cseh Gábor

A szak indításával kapcsolatban elértük prof. dr. Demetrovics Zsoltot, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánját, Pszichológiai Intézetének igazgatóját. – Most hirdetjük meg a szeptemberben induló, országosan akkreditált képzést a normál felvételi rendszerben. A hatféléves kizárólag nappali tagozaton induló alapszak az azt követő specializáltabb kétéves mesterképzéssel lesz majd teljes és ad pszichológus végzettséget. Reményeink szerint már azt is Szombathelyen, hiszen a kar az alapszakkal együtt fejleszti a képzést.

A dékán a nyugat-dunántúli régióban hiánypótlónak nevezte a képzést, ami eddig Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden és Pécsett volt elérhető. – Színvonalában, tematikájában, tantervében ez egy ELTE-pszichológia képzés lesz, ám szombathelyi szakemberekkel, akik a fővárosi kollégákkal szoros együttműködésben alakítják ki a működés feltételeit. A kezdetektől az volt a célunk, hogy ne budapesti, hanem helyi oktatóbázissal, egy európai, sőt világszínvonalú pszichológiai intézetre, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karára támaszkodva, annak részeként hívjuk életre mindezt a vasi megyeszékhelyen. Negyvenfős induló létszámban, átlátható, kisebb évfolyamban gondolkodunk, ami külön előny lehet, mert a mostani képzőhelyeken 100-250 hallgató is van, ami kevésbé ad lehetőséget közvetlen tanár-diák viszonyra. Rengeteg pozitív hozadéka is lehet a képzés indításának: egy erős pszichológiai szakterület kialakításával fejlődni tud Szombathelyen az egyetemhez kötődő kutatás, melybe a helyi, különböző területeken dolgozó pszichológusok és a hallgatók is bekapcsolódhatnak és együttműködés jöhet létre a szakszolgálatokkal – hallottuk a dékántól, aki azt is kiemelte: a két mérvadó nemzetközi rangsor szerint az ELTE pszichológiai képzése a világon az első 300 között van. Magyarországról egyetlenként került fel a listára, sőt a kelet-közép európai régióban sincs versenytársa. A hazai felsőoktatási rangsorban a hallgatói kiválósági listát vezeti: ide lehet ugyanis a jó versenyeredményekkel és a legmagasabb ponthatárokkal bekerülni.

Dr. Remete Eszter, Holecz Anita és dr. Pachner Orsolya, a szeptemberben induló szombathelyi képzés koordinátora
Fotó: Cseh Gábor

 

A szombathelyi születésű, Pécsett diplomázott és doktorált dr. Pachner Orsolya a képzés koordinátora. Közvetlen munkatársai közül Holecz Anita 1998 óta oktat pszichológia tantárgyakat a szombathelyi pedagógusképzésben; dr. Remete Eszter Budapesten, az ELTE-n végzett, ott szerzett PhD fokozatot és oktatott a pszichológusképzésben. Mindhármuknak van az oktatóin kívül kutatói tapasztalata is, és dolgoznak a gyakorlatban pszichológusként több területen, így jelenlétük arra is biztosíték, hogy a képzés erős gyakorlati tartalommal is bír majd. Így „terepről” konkrét eseteket tudnak majd bevinni az oktatásra, ami fontos helyi érték lehet, hangsúlyozta Pachner Orsolya. – Teljes egészében az ELTE budapesti pszichológiai képzésének mintatanterve szerint zajlik majd az oktatás: a szombathelyi képzési helyszínen ugyanazt az akkreditált képzést folytatjuk majd. A további oktatók is túlnyomórészt szombathelyiek lesznek, csak néhány speciális tárgy esetében építünk külsős vagy budapesti kollégákra.

A pszichológia alapképzésről érdemes még tudni, hogy az első két félévben sok alapozó tantárgyat tanulnak a hallgatók (például statisztikai alapismereteket, biológiai pszichológiát, tanulás és kommunikáció tantárgyat), de hamar megkezdődik a pszichológia alapterületeinek (fejlődéslélektan, általános pszichológia, szociálpszichológia, személyiséglélektan, klinikai pszichológia stb.) oktatása is. Többen inkább humán beállítottságúként jelentkeznek pszichológiára – számukra néha kihívást jelentenek a természettudományosabb tárgyak, de a képzés egészét a multidiszciplinaritás, a sokszínűség és a gyakorlatorientáltság jellemzi. Az alapképzést sikeresen teljesítők viselkedéselemző képzettséget kapnak, az ilyen szakemberek többek között a pszichológus munkáját támogathatják . Érdemes azonban továbbtanulni, s a hallgatók döntő többsége ezt is teszi. A PPK célja így Szombathelyen is, hogy amikor az első évfolyam végez, felmenő rendszerben a pszichológia mesterképzés is elinduljon. Ahogy az is cél, hogy hallgatóik az eredményeik alapján bármelyik egyetem mesterképzésén helytálljanak. Közben – árulta el a koordinátor – szintén a PPK-n belül választható (Budapesten és Szombathelyen is) az andragógia és az emberi erőforrás tanácsadó mesterképzés, amelynek bemenete lehet a viselkedéselemző BA-szak. A pszichológia képzésről az ELTE SEK december 6., pénteki és januári nyílt napjain is érdeklődhet bárki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában