Negyedszer is elnök

2020.01.31. 07:00

Ismét Pintér László a Sárvár és Vidéke Ipartestület élén

Negyedik alkalommal választotta elnökévé Pintér Lászlót az 1892-ben alakult Sárvár és Vidéke Ipartestület. A patinás szakmai szervezetnek korábban több száz fős tagsága is volt, most hatvanan vannak.

Pajor András

Pintér Lászlónak újra bizalmat szavazott a tagság Fotó: Pajor András

Fotó: APAJOR

A tisztújításon köszöntötték jubiláló tagtársaikat, akik között akadt 30-40-50 éves tagsággal rendelkező iparos is. Az 1980-as évek elején, amikor még kötelező volt az ipar gyakorlásához a testületi tagság, csaknem hétszázan voltak. A klasszikus iparosság mára átformálódóban, megszűnőben van. Az építőiparhoz kapcsolódó szakmáknál létrejött a generálkivitelezés, és ehhez társulnak alvállalkozóként. A klasszikus szolgáltatóipar, a varrónők, fodrászok és cipészek azonban továbbra is megmaradnak.

A helyi iparosszervezeteket az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) fogja öszsze. A kamarák és a kötelező tagság létrejöttével alakult át az IPOSZ szerepe. A létszám ezzel összefüggésben csökkent, több ipartestület megszűnt.

Pintér Lászlónak újra bizalmat szavazott a tagság Fotó: Pajor András

– A sárvári szervezet országos viszonylatban is nagyon jó helyen áll az anyagi bázis szempontjából. A nyugati határ közelsége és a szakemberek tudása, becsülete lényegesen előrébb tart, mint más országrészekben – mondta el Pintér László. – Rengeteg iparos ment ki Ausztriába dolgozni, a szakemberhiány érzékelhető. Az ipartestület próbál segíteni, de sokan nem hallgatják meg a tanácsainkat, az interneten járnak utána, és keresnek szerelőt. Ha kiderül, hogy rosszul döntöttek, már nehéz bármit is tenni – jegyezte meg a sárvári ipartestület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában