Egyre többet nyújt

2020.01.17. 17:30

Magyar Horgászkártya: az ügyintézés egyszerűsödik

A 2018-ban bevezetett horgászkártya egyre több szolgáltatást fog nyújtani a jövőben, az ára pedig idén sem változik.

Vas Népe

A horgászat a hölgyek körében is népszerű. Kálmán Eszter egy szép csukával

Fotó: VN/Dezső Péter

A 2018 őszétől igényelhető Magyar Horgászkártya (MHK) a hatályos jogszabályok alapján a nagykorú magyar állampolgárok számára a jogszerű horgászat kötelező kelléke. A kártya egy személyazonosításra alkalmas, arcképes igazolvánnyal együttesen teszi lehetővé a horgász azonosítását és jogosultságai igazolását horgászati okmányok vásárlása és vízparti ellenőrzések során az Egységes Horgász és Horgászszervezeti Informatikai Szolgáltató és Támogató Program (HORINFO) segítségével.

Az MHK bevezetésével rögtön kiváltotta a papíralapú horgászigazolványt és a jövőben a HORINFO az MHK mint kulcskártya segítségével lehetőséget ad arra, hogy fokozatosan valamennyi horgászokmány (állami jegy, területi jegy, fogási napló) és egyéb kötelező befizetés (egységes szövetségi hozzájárulás, egyesületi tagdíj) elektronizálható legyen. A kiépített központi rendszer így egyre több elektronizált szolgáltatást nyújt a jövőben, megkönnyítve ezzel a horgászok ügyintézését, a tervek szerint 2021-től már a területi horgászjegyeket is elektronikus felületen értékesítik.

A horgászat a hölgyek körében is népszerű. Kálmán Eszter egy szép csukával
Fotó: VN/Dezső Péter

A horgászkártya 2020-ban is változatlanul 2200 forintba kerül és tulajdonosának a kártya érvényességi időszakára baleset-biztosítás is rendelkezésre áll a horgászat közben, vízparton előforduló személyi sérülésekre. További szolgáltatásként a kártya felmutatásával kedvezményes mobiltelefon- és mobilinternet-előfizetési csomag érhető el, a Magyar Országos Horgász Szövetség ráadásul a későbbiekben tovább szélesíti a kártyához kötött kedvezmények körét.

A HORINFO elektronikus adatbázisa már jelenleg is tartalmazza a regisztrált horgászok egyes személyi adatait, megadott elérhetőségüket, egyesületi tagsági viszonyaikat, horgászvizsga-előzményeiket, kezeli a horgásznak kiadott állami horgászjegyeket, sőt már itt történik a 2019. évi fogási napló adatainak rögzítése is.

2020. január 1-jétől pedig elindult az új eljárás szerinti regisztráció, de ez csak a rendszerbe eddig még be nem jelentkezett horgászokat érinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában