új épület bontakozik ki

2020.01.31. 07:00

Múzeum lesz az apácák konyhájából Szentgotthárdon

Az ódon falakból lassan új épület bontakozik ki a Magtártemplom közelében. Az egykori ciszter udvarházból korszerű múzeum születik.

Tersztyánszky Krisztina

Megkezdődött a szentgotthárdi építkezés Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Az Interaktív IDŐutazó Múzeum Szentgotthárdon – IDŐM Szentgotthárdon projekt célja Szentgotthárdon létrehozni Vas megye első élménymúzeumát.

Amikor a barokk kolostor épült, sok gazdasági épület tartozott hozzá, ezek egyike volt a Vargyai-ház, mely feltehetően az apácák konyhája volt. Az épület az eltelt kétszáz év alatt sok átalakításon esett át, nem tükrözi már a korabeli állapotot. Mostanáig önkormányzati bérlakásként szolgált, a benne élő család már a tervezés fázisában átköltözött egy másik önkormányzati bérlakásba. A pályázatnak nem célja az eredeti állapot rekonstruálása.

Megkezdődött a szentgotthárdi építkezés Fotó: Szendi Péter

Egy háromszintes épület ad majd otthont a várost és térségét, benne a ciszterci rendet rendhagyó módon bemutató produkciónak, amelynek lényege az interaktivitás, élményszerzés és a szórakoztatva tanítás. Ciszter kávézót hoznak létre az alsó szinten, amely egyben kiállítási térként és információs pontként is szolgál. A kivitelező az épület átalakítási, bővítési munkáit a szerződésben foglaltakkal összhangban ez év első hetében megkezdte. Befejeződött a meglévő és megmaradó szerkezetek feltárása, a pinceboltozat megerősítése. Elkészültek a keleti szárny szerkezetépítési munkái, a pinceszinten vizesblokkokat alakítanak ki. Az időjárás egyelőre kedvez a munkálatoknak. A tervezett befejezés augusztus vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában