nemzeti összetartozás éve

2020.01.22. 11:58

Összetartozás 100 – tánccal, dallal a magyar közösségért!

„Összetartozás 100” mottóval közös szerepléssorozatba kezdett az elmúlt hétvégén az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A két vasi folklórműhely célja, hogy a 2020-as esztendőben minden határokon túl élő magyar közösséghez ellátogasson műsorával.

vaol.hu

Fotós: Lázár Lenke

A nemzeti összetartozás évében – a történelmi Magyarország szétesésének századik évfordulóján – mi is lehetne fontosabb, mint a határokon átnyúló magyar közösség egységének erősítése? E gondolat vezérelte Gencsapáti és Szombathely néptáncosait, amikor eltervezték, hogy a 2020-as esztendőt a külhonban élő magyarságnak ajánlva végigjárják a Kárpát-medence hét szomszédos államba szakadt magyar közösségeit.

Fotó: Lázár Lenke

Az első vendégszereplésre a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által rendezett gálaest adott alkalmat, melyet a magyar kultúra napja alkalmából, január 19-én tartottak a Makovecz-tervezte színházban. A muravidéki magyar közösség díjátadó estjét „Zselictől Füzesig” című műsorukkal gazdagították a vasiak, mely izgalmas folklór-körutazásban részesítette a jelenlévőket. A színpadon megelevenedő pillanatok – az asszonynép féktelen „banyalakodalmának”, a férfiak „korcsmai dombérozásának” hangulata – élvezetes estével ajándékozták meg a közönséget, akik Somogy és Vas megye hagyományai mellett az őrségi oláhcigányok táncos örökségébe és az erdélyi magyar-román együttélésbe is betekintést nyerhettek. A Szökős és a gencsi hagyományőrzők társai voltak előadásukon a Reményik iskola Berke csoportjának ifjú táncosai, valamint a Kanizsa Csillagait képviselő Horváth Zoltán és Ibolya, s a Gyéres Zenekar.

Fotó: Lázár Lenke

A két együttes szerepléssorozata áprilisban Erdélyben folytatódik, majd Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék következik – hogy az esztendő végére az „Összetartozás 100” gondolat körbetáncolhassa a Kárpát-medencét…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában