Milliárdos viharszámla

2020.02.19. 07:00

Az elmúlt tíz év legpusztítóbb időjárása volt februárban

A februári viharkárok a korábban becsültnél is jóval magasabbak. Csak a lakásbiztosításokra kifizetett összeg is jóval meghaladja a kétmilliárd forintot, amit tovább növelnek az ipari létesítményekben bekövetkezett károk.

Vas Népe

Vas megyén is két hullámban söpört végig a vihar Fotó: VMK

A februári szélviharok pusztításai előreláthatólag több milliárd forinttal terhelik meg a biztosítók kárkifizetéseit. Csak a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó bejelentések száma meghaladja a 32 ezret, ezek nyomán a biztosítók csaknem 2,2 milliárdnyi összeget fizettek már ki, illetve különítettek el kárrendezésre.

Ehhez jön még az ipari létesítményekből és közintézményekből érkező mintegy kétezer bejelentés, illetve a 750 millió forintot meghaladó kár­összeg. Összesen tehát csaknem hárommilliárd forintos februári viharszámláról beszélhetünk – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményéből.

Különösen február első hetének viharai bizonyultak pusztító erejűnek, a múlt heti gyorsbecsléseket jóval meghaladták, csaknem megkettőzték a tényleges adatok. Ehhez képest a Ciara tombolásának következményei várhatóan egymilliárd forint környékén lesznek.

Az utóbbi tíz évben nem volt még ilyen katasztrofális időjárás februárban, az elmúlt évek júniusi viharaihoz mérhető az utolsó téli hónap ciklonjainak pusztítása. Hagyományosan a május–augusztusi időszak számít a viharszezonnak, az elmúlt tíz évben a nyári időszakban összesen 1,25 millió kárt regisztráltak a társaságok, több mint 86 milliárd forint értékben.

Vas megyén is két hullámban söpört végig a vihar Fotó: VMK

A tavalyi május–augusztusi viharmérleg körülbelül 4,1 milliárd forintnyi kifizetéssel zárult csaknem százezer, egyéni és társasházak részéről érkezett bejelentés nyomán. (Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.) 2018-ban ennél is kisebb volt a végösszeg, de például a 2010-es nyári időszakban 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. Vagyis az elmúlt évtized nyári biztosítói adataiból még nem lehet egyértelműen arra következtetni, hogy egyre szélsőségesebbé válik az időjárás. Igaz, ha a viharszezon kitolódik a téli vagy az őszi hónapokra is, akkor majd felül kell értékelni a statisztikákat. 2017-ben például októberben is volt milliárdos kárkifizetést követelő vihar.

A biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy amint szembesülnek a viharok által okozott károkkal, tegyék meg bejelentéseiket, személyesen, telefonon vagy akár e-mailben. Több biztosító a gyorsabb és kényelmesebb kárrendezési folyamat érdekében online kárbejelentési lehetőséget is kialakított a honlapján, sőt, akár élő videós kárfelvételre is van már lehetőség némelyiküknél. A kárszemléig – amelyet a társaságok a bejelentést követően néhány napon belül igyekeznek elvégezni – csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat csinálják meg, és lehetőleg készítsenek mindenről fényképfelvételt, akár telefonnal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában