Szalagavató

2020.02.13. 19:46

Feltűzték a szalagot az „orlaysoknak” Szombathelyen

Feltűzték a szalagot szerdán a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája végzős növendékeinek.

Tersztyászky Krisztina

A köznyelvben a mai napig „Orlay”-ként aposztrofált középiskolában minden tanévben olyan sok diák fejezi be tanulmányait, hogy évek óta az Arena Savariában tartják a szalagavató ünnepségüket. Így volt ez tegnap is, amikor hét osztály utolsó évfolyamosai álltak osztályfőnökük elé, hogy megkapják a középfokú tanulmányok utolsó időszakát jelző szalagot. A 140 végzős tanuló egy része a szakgimnáziumi osztályok valamelyikében végzett, és májusban megkezdi érettségi vizsgáit.

Ők az ötéves, kétnyelvű turisztikai, a négyéves kereskedelmi, az ötéves, kétnyelvű kereskedelmi és a négyéves vendéglátóipari tanulmányaikat végző növendékek. Feltűzték továbbá a szalagot a hároméves szakközépiskolai képzésben tanuló leendő eladóknak, cukrászoknak, szakácsoknak és pincéreknek is. Rájuk az érettségivel egy időben szakmai vizsgák várnak. A megható ünnepségen Futó István igazgató bocsátotta útjukra az életük első nagy megmérettetése előtt álló növendékeket.

 

Beszédében utalt a szalagavató ünnepségnek a tizennyolcadik századi selmecbányai diákhagyományokig nyúló gyökereire, amikor a végzősöket az utolsó tanév második félévében fáklyásmenetben kísérték a városkapuig, ahol útra indítva szimbolikusan fenékbe is billentették őket. Az osztályfőnököktől szerzett információk birtokában közvetlenül szólt minden osztályhoz, emlékeztetve őket a hátrahagyott mozgalmas diákévekre.

Annak reményében zárta szavait, hogy 10-20 év elteltével a szalagot elővéve a diákok úgy érzik majd, hogy hasznos útravalót kaptak. A végzősök visszapillantó szavai mellett az iskolában maradók bátorító üzenetei is elhangzottak. Miután a diákok elbúcsúztak tanáraiktól, diáktársaiktól, és köszönetet mondtak szüleiknek, az este a végzős osztályok felszabadult műsorával és bállal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában