Kiváló munkát végeztek

2020.02.28. 17:30

Megtisztították a sebespisztráng-tanösvényt Lukácsházánál

Rendbe tették a hermanosok a tíz éve létrehozott sebespisztráng-tanösvényt a múlt hét csütörtökén. A diákok munka közben sokat tanultak az élőhelyről, a fafajokról és a kártevőkről.

Vas Népe

Szakmai gyakorlaton az erdész- és vadgazdálkodási technikus tanulók

Fotó: VN/Mesterházy József

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a halgazdálkodási kezelésében lévő állami tulajdonú tavak, folyóvizek területein környezetvédelmi, halvédelmi és halgazdálkodási feladatokat végez és lát el. A szövetség a természet védelmén nemcsak a védetté nyilvánított természeti értékek megóvását érti, hanem tevékenysége kiterjed a nem védett fajok és területek természetes környezetének megőrzésére is. – Ilyen közhasznú tevékenység volt az is, amikor a szövetség a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnáziummal és Szakközépiskolával együttműködést kezdeményezett, amely nagy örömünkre pozitív fogadtatásra talált – tudtuk meg Mesterházy József halgazdálkodási és halvédelmi csoportvezetőtől.

A természetvédelmi hatóság és a vízügyi kezelő hozzájárulásával múlt csütörtökön a lukácsházi Gyöngyös-szakasz menti sebespisztráng-tanösvény karbantartási munkálatait végezték el a 13. osztályos erdész- és vadgazdálkodási technikus tanulók szakmai gyakorlatukon. A szaktanári felügyelet mellett a szövetség munkatársai is jelen voltak a munkálatoknál, melyek során az invazív növényfajok alkotta összefüggő állományt, a nem őshonos fafajok sarjait, illetve a bedőlt, hód rágta, balesetveszélyes fatörzseket távolították el.

Szakmai gyakorlaton az erdész- és vadgazdálkodási technikus tanulók
Fotó: VN/Mesterházy József

Így a tavasszal esedékes munkálatok során késes és damilos motoros kaszával karbantarthatóvá válik majd a terület. A szükséges balesetvédelmi oktatás után és a védőfelszerelés felvételét követően a tanulók kipróbálhatták a szakszerű motorfűrész és motoros kasza, valamint a kéziszerszám hasz

nálatát. Lehetőség nyílt fa- és cserjefajok meghatározására, a morfológiai jellemzők gyakorlására, élőhelyi-talajtani ismeretek, fahibák, kártevők felismerésének elsajátítására. Az Abért I. tó betápláló műtárgyától az Abért II. tó kilépő műtárgyáig tartó szakasz megtisztítása után a tanulók a gyönyörű környezetben egy kiadós gulyásleves elfogyasztásával pihenhették ki a kora délutánig tartó munkát. A sebespisztráng-tanösvényt tíz évvel ezelőtt Csécs Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének korábbi ügyvezető elnöke által életre hívott vadvízi programban alakították ki.

Lehetőség nyílt fa- és cserjefajok meghatározására, fahibák, kártevők felismerésére

Az volt a cél, hogy a megyeszékhely közelében a természetkedvelők betekinthessenek egy szabályozással soha nem érintett, zabolátlan patak vízparti csodáiba, illetve információs táblák segítségével tájékozódhassanak a helyi élővilág jellemzőiről. – Nagy öröm számomra, hogy az elvégzett munka egy újabb sikeres együttműködés lehetőségét alapozza meg.

Az elvégzett vízpart-karbantartási munka a fiatalok gyakorlati tapasztalatszerzését nagyban segíti, és tanulás közben a természetkedvelő társadalom számára is hasznos tevékenységet végeztek – mondta el Puskás Norbert, a Vas Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke, aki a munkálatokban részt vevőkön kívül ismételten köszönetét fejezte ki a vízügyi és természetvédelmi kezelőnek, illetve az érintett hatóságoknak a szakmai támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában