Hamarosan próbaüzem

2020.02.22. 15:30

Úgy bővítik a büki szennyvíztelepet, hogy a kapacitás még tovább növelhető

Júniusban megindulhat a próbaüzem a bővítés alatt álló büki szennyvíztelepen, Acsád, Meszlen és Vát településen pedig jól halad a szennyvízcsatorna kiépítése, amit Vasszilvágyon majd a nyáron kezdenek el a mintegy 1,7 milliárd forintos projektben.

Bakos Ágnes

Cégek és önkormányzatok összehangolt munkában. Kövér Tamás, Ágh Péter, dr. Németh Sándor, Rádonyi László, Kranczné dr. Kovács Bernadett, Őri Zoltán, Szabó József és Hakstol Dávid Fotó: Ohr Tibor

Fotó: OHR Tibor

– A meglévő, napi háromezer köbméteres hidraulikai kapacitást 3300 köbméterre növeljük – kezdte a büki szennyvíztelep bővítéséről Hakstol Dávid projektvezető, a kivitelező felelős műszaki vezetője.

Hangsúlyozta, hogy úgy bővítik a telepet, hogy aztán további kapacitásnövelésre is alkalmas legyen – vagyis újabb fejlesztésekre. Elmondta, hogy a büki az egyik első olyan telep az országban, ahol teljes egészében szulfátálló vasbetonszerkezeteket építettek ki, azok már elkészültek, összességében 70-75 százalékos a telep készültsége. – A szerkezetépítés, műtárgyak építése, technológiai, gépészeti szerelés teljesen elkészült, az udvartér rendezése folyamatban van, két héten belül elkezdődik a villamos munkák kivitelezése – sorolta Hakstol Dávid. Június végétől kezdődhet a próbaüzem a telepen.

– Nemcsak a lakosság kiszolgálása szempontjából fon­tos, hanem a gazdasági fejlődés folytatásához is elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése – hangsúlyozta a szennyvíztelep bővítéséről dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. Kiemelte, hogy biztonságosabb és hatékonyabb lesz a telep.

Cégek és önkormányzatok összehangolt munkában. Kövér Tamás, Ágh Péter, dr. Németh Sándor, Rádonyi László, Kranczné dr. Kovács Bernadett, Őri Zoltán, Szabó József és Hakstol Dávid Fotó: Ohr Tibor

Ami a hálózatot illeti: vegyes a készültség a négy csatlakozó településen a szenny­vízcsatorna kiépítésében, Acsá­don 60 százalékos, Váton 50-60 százalékos, Meszlenben 50 százalékos a rendszer készültsége, Vasszilvágyon pe­dig júniusban kezdik a munkát. Összességében 12,5 kilométernyi gravitációs hálózat épül, 18 kilométernyi szennyvíznyomó-vezeték, nyolc automata átemelőtelep, mindenhol a legkorszerűbb szivattyúk, gépek – sorolta a kivitelező képviselője. – Korszerű polipropilénből épül a hálózat, az átemelők korszerű béleléssel vannak ellátva – mutatta be a szennyvízelvezető rendszert. Összességében hosszú távra tervezett műtárgyakat építenek.

Már a rendszerváltás óta remélték, tervezték a szennyvízhálózat kiépítését az érintett települések – emlékeztetett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. – Ezzel újabb lépést tettünk abba az irányba, hogy biztosítsuk Vas megye települései számára a szenny­vízelvezetést – tette hozzá. Mint mondta, sok feladat van még hátra, bízzunk abban, hogy az uniós források most is zajló elosztásánál jut, lesz erre is forrás.

Egyúttal emlékeztetett, hogy a büki szennyvíztelep bővítéséhez és a négy érintett falu szennyvízcsatornája kiépítéséhez a magyar állam is hozzájárult, összességében 200 millió forinttal, ezt az összeget nem kell önerőből kigazdálkodniuk a településeknek. Arról is beszélt, hogy folytatódik idén a falvak, az 5 ezer lakosúnál kisebb települések segítése, vagyis a Magyar falu program. Erre a napokban a Parlamentben feltett kérdésére is megerősítést kapott a kormánytól. Konkrét példaként egy már nyertes projektet említett, a Bük és Csepreg közötti utat, hiszen az két ütemben már biztosan megújulhat, a lócsi útig tartó etap már tavasszal elkezdődhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában