Megyei körkép

2020.03.13. 13:00

8,4 tonna ponty érkezett a vasi vizekbe

Megteltek hallal a hétvégére a vasi horgászvizek. Szezonkezdésre 8400 kg pontyot telepítettek 16 tóba, illetve folyóba, a jövő héten pedig igazi különlegességek is érkeznek.

Budai Dávid

Szerdán a szombathelyi Csónakázó-tó halállományához érkezett utánpótlás

Fotó: Cseh Gábor

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége március 10–11-én megkezdte a megyei horgászvizek tavaszi pontytelepítését. A kihelyezés idén is több ütemben zajlik, mivel a különböző fajú és korosztályú halak más-más időpontban állnak rendelkezésre. A szezonindító telepítéssel 8400 kg, 1,5–2,5 kg közötti háromnyaras ponty került a szövetségi vizekbe.

A halasítással érintett vízfelületek: Rába Ikervár-műcsatorna (400 kg), Rába ikervári szakasza (300 kg), Rábasömjéni-tó (350 kg), Vasvári-tó (600 kg), Püspökmolnári-tó (600 kg). Ujperint 1. sz. tó (750 kg), kerkaszentkirályi Kerka-holtág (350 kg), kerkafalvi Kéthatár-tó (500 kg), Magyarszecsődi-tó (500 kg), szombathelyi Csónakázó-tó (1200 kg), szombathelyi Horgász-tó (600 kg). Gencs-Perenyei-tó (400 kg), Csepregi-tó (300 kg), Csánigi-tó (400 kg), Merseváti-tó (575 kg), Celldömölki-tó (575 kg). A halak a Tógazda Zrt. zalaszentgróti telephelyéről érkeztek új otthonukba. A telepítések után – a Kerkaszentkirályi Kerka-holtág kivételével, ahol szombaton 6 óráig általános horgászati tilalom van – nem rendeltek el tilalmat egyik vízterületen sem.

Szerdán a szombathelyi Csónakázó-tó halállományához érkezett utánpótlás
Fotó: Cseh Gábor

Jövő kedden folytatódik a haltelepítés, amikor a tervek szerint a Nagyatádról érkező háromnyaras pontyokból a Hársas-tóba és a Magyarszecsődi-kavicsbányatóba 800 kg, míg a Vadása-tóba 500 kg kerül. Ugyanezen a napon még a haltermelői piacon hiánycikknek számító I. nyaras (8-10 cm) bodorkából is érkezik a Hársas-tóba és a Vadása-tóba egyaránt 250-250 kg. Ezenkívül 400-450 darabot telepítenek az idén az év halának választott süllőből is. Az egynyaras (15-20 cm) korosztályú süllőből 100 darab a Vadása-­tóba, míg a maradék a Rába Szentgotthárd és Körmend közötti szakaszaiba kerül.

A szövetség vezetése idén arra törekszik, hogy minél több keszeg és növendék ragadozó kerüljön a vasi vizekbe az évről évre emelkedő mennyiségű pontykihelyezések mellett. Természetesen ehhez szükséges a termelői kínálat megléte is, ami jelenleg is a szűk keresztmetszetet jelenti az ágazatban.

A szövetség, a vasi vizek ragadozóhal-állományának erősítése céljából az ország egyik legnagyobb termelőjével ír alá a héten kétezer darab egynyaras süllőre vonatkozó termeltetési szerződést, a remények szerint így biztosítható lesz novemberben több horgászvizünkben a növendék süllők kihelyezése – mondta Puskás Norbert ügyvezető elnök. A gersekaráti Sárvíz-tó telepítésére a tó gátján folyó vízügyi munkák befejezését követően lesz lehetőség, március végén, április elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában