Lehetetlen helyzet

2020.03.20. 17:30

Egy Németországban ragadt, kőszegi édesapa kálváriája a koronavírus okozta helyzet miatt

Két éve Bayern tartomány és Kőszeg között ingázik. A kialakult helyzet miatt elképzelése sincs, hogy mikor lesz lehetősége három gyermekével és párjával újra találkozni.

Papp Kata

Csütörtök este keresett meg minket Daragó Gergely a 38 éves kőszegi férfi, aki két éve kezdett el Németországban, Donnersdorfban dolgozni. A férfi a koronavírus okozta helyzet miatt úgy tűnik, jó ideig nem tud hazajönni, szeretteit meglátogatni.

Tehetetlenségében a Münchenben található konzulátust kereste fel, hogy miként tudna mégis hazautazni. Ott közölték vele, hogy ki kell állíttatnia egy négy napnál nem régebbi orvosi igazolás arról, hogy tünetmentes.

Munkahelyéről szintén kapott egy igazolást, amivel elvileg átengednék a határon, de vissza már nem tudna menni, hisz fokozottan veszélyeztetett területen dolgozik – Bayernben, Németország második legfertőzöttebb területén- így egyből két hét karantén várna rá otthonában.

 

Gergelyt nagyon várja haza családja. Fotó: D.G.

A krízis óta húsz-szorosára nőtt a megrendelések száma

Gergely egy raktárban dolgozik, ami több száz kereskedelmi egységgel van kapcsolatban. Ha nem tudna társaival visszamenni munkahelyére, akkor az áruforgalom leállna, így gyakorlatilag ők nélkülözhetetlenek a munkáltató szempontjából, hisz a krízis óta húsz-szorosára nőtt a megrendelések száma.

A férfi minden nap nézi a magyar sajtótájékoztatót, tudja, hogy hiába tünetmentes, attól még fertőzött lehet, így ha netán hazajutna, nem szeretné a három gyermekének és párjának átadni a vírust.

„Nem tudnám megállni, hogy megöleljem, megpusziljam őket. Persze gyerekekről nem hallottam, hogy megfertőződnének, de benne van a pakliban, bármi megtörténhet” – nyilatkozta.

Egy raklapnyi wécépapírt három perc alatt elkapkodnak.

Gergely elmondta, hogy körülbelül százan dolgoznak egy légtérben, de a munkahelyi szabályok szerint megtartják az elvárt távolságot, folyamatosan kézfertőtlenítőt használnak. Megpróbálják úgy szervezni a munkát, hogy senkivel ne kelljen kontaktálni. Az étkezőt például már be is zárták. Nagyon adnak a higiéniára. Szájmaszkot ugyan nem használnak, de az Németországban – a fertőtlenítő és vécépapír mellett- ugyanúgy hiányzik.

Egyébként feszült a hangulat, egyik a másikat nézi, amikor köhög, tüsszent: van-e rajta szájmaszk, fújja-e az orrát. Embert nem igazán lehet látni az utcákon, mindenkit megkértek, ha teheti maradjon otthon. A többség csak a fontos dolgát intézi, aki esetleg dolgozik, munka után egyből hazamegy.

Várjuk a rendkívüli helyzet adta személyes történeteket a [email protected] címre. Vigyázzunk magunkra, Vigyázzunk egymásra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában