Erre figyeljünk vásárláskor - Az Országos Kereskedelmi Szövetség ajánlása

2020.03.14. 20:12

Mi van, ha érkezik a futár, és a megrendelő hatósági házi karanténban van?

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményben látja el tanácsokkal a fogyasztókat. Mint írják, folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci helyzetet, tagvállalataik a beszállítóikkal együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. És bár előfordulhat, hogy egy-egy áruházban egyes termékekre várni kell, eddig pótolni tudták a polcokról kifogyott élelmiszereket.

Nagy Ildikó

Auchan illusztráció. Vásárlás. foto: Kallus György 2018.05.29.

Forrás: MW

Fotó: Kallus György

Az OKSZ tagvállalatai azonban továbbra is azt javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert.

A vásárlók és az alkalmazottak biztonsága érdekében a szövetség néhány területen – nemzetközi példák alapján is – együttműködést kér a vásárlóktól. Íme a javaslataik:

Lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni. A kisgyermekek érdekében azt javasolják, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyék őket magukkal vásárolni.

Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó ésszerű mértékben.

Javasolják a készpénz nélküli fizetéseket az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.

Ahol rendelkezésre áll, az önkiszolgáló pénztárakat használják a vásárlók.

Vásárlás közben is fordítsanak figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel.

Vásárlás közben is kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. Köhögés vagy tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat egyik könyökkel, vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobják be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe. Az áruházban ne köhögjenek vagy tüsszentsenek az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre.

A válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogják meg, használjanak erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, papírzacskót.

A szövetség azokra is gondol, akik egészségügyi okok miatt lezárt területre kérik a kiszállítást, mert például hatósági házi karanténban vannak. Tőlük azt kérik, rendeléseik leadásakor jelezzék, ha egészségügyi okok miatt lezárt területre kérik kiszállítást, és közöljék az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai ugyanis veszélyeztetett területekre nem léphetnek be, így a megrendelt áru átadását (amit csak a zárt terület határa előtt tudnak elhelyezni) és az átvétel igazolását csak elektronikus úton lehet rögzíteni (például sms, vagy e-mail útján). Készpénzes és helyszíni kártyás fizetés, bármilyen közvetlen fizikai érintkezés a lezárt területen tartózkodóval ilyen esetekben nem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában