Devecsery László köszöntése

2020.03.02. 07:00

Születésnapi irodalmi randevú Szombathelyen

Devecsery László Időcsóva, avagy majdnem születésnap címmel invitálta közös ünneplésre, irodalmi randevúra a barátait a sportházba.

Polgár Patrícia

Devecsery Lászlóval Éles Krisztina beszélgetett

Fotó: Cseh Gábor

A vasszilvágyi származású, József Attila-díjas költő november 24-én töltötte hetvenedik életévét, „majdnem születésnapját” múlt pénteken ünnepelte a sportházban. Beszélgetőtársa Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának vezetője volt. A köszöntők sorában ott volt a Rózsabors Műhely: zenés Devecsery-feldolgozásokkal ünnepelte az alkotót.

Devecsery Lászlóval Éles Krisztina beszélgetett
Fotó: Cseh Gábor

A Kalliopé Színházi Társulás és a Weöres Sándor Színház színészei, színművészei a költő munkásságát elevenítették fel. Tematikusan haladtak végig az életművön: komolyabb, történelmi és vallási témájú verseitől eljutottunk a bohókás hangulatú gyermekeknek (is) szóló műveihez – ezeket a költő maga válogatta össze. Ám született egy produkció, amire Devecsery sem számított: a vassurányi kórus lepte meg köszöntő énekével.

 

A művész elmondta, születésnapok környékén mindig összegez, mérlegel az ember. Az ősszel megjelenő, Időcsóva című könyvét is egyfajta – remélhetően nem végső – összegzésnek szánja sok gyerekkori emlékkel.

A rendezvény végén a Rózsabors Műhely dallamaira a közönség egy emberként énekelte a Színházi dalt, majd Éles Krisztina „átadta ölelésre” a költőt barátainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában