felhívás

2020.05.13. 07:00

Az összetartozásért táncolnak majd

Tegnap még – talán utoljára – az online térben tartotta meg hagyományos civil sajtóreggelijét a Vas Megyei Civil Információs Centrum.

Tersztyánszky Krisztina

Molnár Péter és Györke Eszter a jáki templom előtt táncoltak

Fotó: VN/Berta Norbert

A szervezet közösségi oldalán közvetített civil percekbe elsőként Kelemen László, az unterwarti (Alsóőr) Magyar Média- és Információs Centrum (UMIZ) intézményvezetője jelentkezett be.

Kelemen László elmondta: a vírusveszély jó alkalmat adott annak átgondolására, hogy hogyan lehetne egy ilyen helyzetben, a személyes találkozások nélkül is kapcsolatot tartaniuk a határ menti régiókban élőknek. Innen jött az ötlet, hogy a rendszerváltás után harminc évvel most végre készüljön el egy határon át­nyúló civil adattár és rendezvénynaptár.

Molnár Péter és Györke Eszter a jáki templom előtt táncoltak
Fotó: VN/Berta Norbert

A szakmai egyeztetések már zajlanak – árulta el. Az előzetes felmérések szerint az Őrvidéken és Bécsben többtucatnyi olyan kulturális szervezet, amatőr művészeti csoport, sportegyesület, nyugdíjasklub és más közösség működik, amelynek rendezvényei folyamatosan felkerülhetnek majd az adatbázisba.

A továbbiakban Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttesének művészeti vezetője mutatta be a Gencsapáti Hagyományőrzőkkel közös kezdeményezésüket, melynek a „#Összetartozás100folk-Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét” elnevezést adták. Az ötletet itt is az adta, hogy nem tudják megtartani élőben a trianoni békeszerződés centenáriumának előestéjére tervezett gálát.

Ezért felhívást indítottak útjára, melyben a Kárpát-medence valamennyi régiójának táncosait arra kérik, hogy küldjenek egy rövid videót régiójuk jellegzetes táncáról. Azt is kérték, hogy a szűk, gyakran családi körben elkészített felvételeket a helyszínre jellemző háttér előtt forgassák.

Az összetartozást kifejező felhívásra máris mintegy félszáz közösség kezdte meg a felkészülést. A kezdeményezés közösségi oldalán a szervezők reményei szerint a százat is meghaladja majd a feltöltött rövid felvételek száma, melyeket megtekintve virtuálisan az egész ország és a határon túli valamennyi néprajzi táj kultúrájából ízelítőt kapunk. Az összegyűlt videókból később egy szerkesztett filmet is összeállítanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában