kijáró

2020.05.20. 17:30

Fókuszban az egészségbiztosítás – Megújul az osztrák e-card

Számos kérdéssel keresik fel az e-carddal kapcsolatban az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletét: annak változása kapcsán a cseréjéről érdeklődnek.

Vas Népe

Megújul az osztrák e-card, csak a fényképpel ellátott lesz érvényes 2024-től Illusztráció: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

– Az e-card vagy magyarul az e-kártya nem más, mint az osztrák TAJ-kártya: egy személyre szóló elektronikus plasztiklap, amely igazolja, hogy a munkavállaló betegbiztosítással rendelkezik nyugati szomszédunkban, azaz, tud Ausztriában orvoshoz menni vagy egészségügyi ellátást igénybe venni – mondta el dr. Kovács Bernadett képviseletvezető, projektmenedzser. Beszélt arról is, hogy az e-cardon található egy azonosító szám, a Versicherungsnummer – ezzel lehet ügyeket intézni az osztrák hatóságoknál. Ha ausztriai ellátást – családi pótlékot vagy GYES-t – szeretne valaki igénybe venni, akkor szüksége lesz erre a kártya elején található tízjegyű számra. A Versicherungsnummer egyébként egy négyjegyű számból, valamint a születési dátum utolsó hat számjegyéből áll.

Dr. Kovács Bernadett hozzátette, hogy tavaly megváltozott az e-card felépítése: immár fotóval és biztonsági jelekkel látják el. – A hatóságok folyamatosan, 2023 végéig minden régi kártyát kicserélnek. Attól, hogy egy adott munkavállaló kártyáján még nincs fotó, még lehet érvényes, ám meg kell nézni a lap hátulján, hogy mikor jár le – hangsúlyozta. A kártyára a fotókat egyébként meglévő adatbázisokból használják fel, azonban ha a kártyabirtokosról nincs kép, akkor felszólíthatják annak rendelkezésre bocsátására. Ezt a rendőrségen lehet megtenni. A plasztiklapnak éves használati díja van, ez az idén 11,95 euró, azaz 4200–4500 forintnyi összeg. A kártyát, ha a tulajdonosa Ausztriában él, postán küldi meg az egészségbiztosító, ha pedig Magyarországon lakik, akkor érdemes azt a munkáltatótól kérni. A lap munkahelyváltás esetén is érvényes marad – emelte ki.

Szólt arról is, hogy ha az e-cardot valaki elveszíti, miután ezt észrevette, azonnal jeleznie kell ezt az illetékes egészségpénztárnál vagy a 050-124-33-11-es telefonszámon. Ezt követően a régit letiltják, helyette pedig újat állítanak ki.

A képviselet-vezetőtől megtudtuk azt is, hogy ezzel a témával, továbbá az egészségbiztosítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztak nemrég egy információs rendezvényükön, amelyet a koronavírus miatt online lehetett figyelemmel kísérni.

– A rendezvény apropóját a megelőzés adta: tapasztaljuk ugyanis, hogy az Ausztriában dolgozó munkavállaló akkor kezd el az egészségbiztosítással foglalkozni, amikor például hirtelen megbetegszik, és Magyarországon kórházba kerül. Az esetek nagy többségében csak ilyenkor derül ki, hogy nincs biztosítása. A rendezvény célja az ilyen esetek megelőzése volt – emelte ki.

Az eseményen a többi között elhangzott, hogy az Európai Unión belüli munkavállalás esetén a munkavállaló mindenképpen tartozik valamelyik ország szociális biztonsági rendszerébe, viszont párhuzamosan két rendszerbe nem – akkor sem, ha más országban dolgozik, mint ahol a lakóhelye van; továbbá kiemelték azt is, hogy ott biztosított, ahol dolgozik. Hangsúlyozták: ha valaki Ausztriában kezd el dolgozni, akkor a munkáltatónak automatikusan be kell jelentenie az alkalmazottját az egészségbiztosítónál – hiszen ez alapján lehet majd igénybe venni szükség esetén az ausztriai egészségbiztosítási szolgáltatásokat.

Megújul az osztrák e-card, csak a fényképpel ellátott lesz érvényes 2024-től Illusztráció: Cseh Gábor

Dr. Kovács Bernadett kitért arra is, hogy azok, akik nyugati szomszédunknál dolgoznak, de Magyarországon laknak, itthon is jogosultak a TB által finanszírozott egészségügyi ellátás igénybevételére, feltéve, hogy kikérik az S1 jelű nyomtatványt, amelyet az illetékes osztrák egészségpénztárnál lehet megtenni.

Elhangzott az is, hogy a munkavállaló tudja ellenőrizni, valóban rendelkezik-e egészségügyi biztosítással: ehhez egy, a biztosítási időkről szóló dokumentumot, a Ver­sicherungsdatenauszugot kell kikérnie az illetékes egészségpénztártól. Az igényelt lapon tájékoztatnak azokról az időszakokról, amikor volt befizetett társadalombiztosítási járuléka az országban. Azt is érdemes tudni – mondta el a képviselet-vezető, hogy ha valaki Ausztriában dolgozik, nem minden esetben lesz biztosított: ha például a keresete – az idén – havonta kevesebb mint 460,7 euró, akkor csekély mértékben foglalkoztatottnak számít a munkavállaló, aki ebben az esetben csak balesetbiztosításra jogosult, beteg-, munkanélküli- és nyugdíjbiztosításra azonban nem. Ezért, ha orvoshoz szeretne menni a munkavállaló, akkor a járulékot saját magának kell megfizetnie.

Tájékoztattak a rendezvényen arról is, mi a teendője megbetegedés esetén Ausztriában a dolgozónak. – Először fel kell keresni a kezelőorvost, és ki kell írattatnia magát a betegnek, majd értesítenie kell a munkáltatóját, akinek az esetleges kérésére be kell mutatni az orvosi igazolást. Nemcsak osztrák, hanem magyar orvossal is kiírattathatja magát a beteg, ilyen esetben a hazai egészségbiztosító küldi meg az ausztriainak az E115-ös nyomtatványt, amely pénzbeli ellátás igénylésére vonatkozik keresőképtelenség esetén, továbbá az E116-os nyomtatványt is megküldik, amely az orvosi jelentést tartalmazza a keresőképtelenségre vonatkozóan. Felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki betegállományban van Ausztriában, az nem jelent a felmondás elleni védelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában