#összetartozás100folk

2020.05.21. 07:00

Táncban fejezik ki az összetartozást a vasiak

Hatalmas érdeklődés övezi azt a felhívást, amelyet az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttese és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes tett közzé a hónap elején. Az #összetartozás100folk Facebook-oldalon már meghaladja a 120-at a Kárpát-medence tájairól beküldött táncos videók száma.

Tersztyánszky Krisztina

A járványhelyzet miatt félbeszakadt a két együttes turnéja, mellyel az összes határon kívüli területre elvitték volna a vasi táncokat. Ugyanígy kútba esett a június 3-ára tervezett Kárpát-medencei folklórgála terve is. Azt találták hát ki, hogy a közösségi oldalon hívják össze a néprajzi tájegységeket.

– Személyes üzeneteket kértünk, akár csak egy táncospár szereplésével, ami a veszélyhelyzet idején is megoldható – magyarázza Molnár Péter, a Szökős művészeti vezetője. – A rövid videók egy-egy nevezetesség előtt készülnek. Sok településen a helyi televíziósokat is sikerült bevonni, mások tényleg csak egy letett telefon előtt táncoltak. A beküldők zöme hagyományőrző szervezet, de például Gyergyón egy idős székely embert táncoltatott meg a felvétel készítője.

Nyárád menti székelyek tánca Fotó: HB/#összetartozás100folk

Szaporodnak a rövid videók Magyarországról, az Őrvidékről, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Délvidékről és a hazai nemzetiségektől, a közösségi oldal felkeresői számára is látványosan szemléltetve a Kárpát-medencei összetartozást. A felvételekből június 4-ére, a trianoni döntés századik évfordulójára egy film is összeáll, Sztanó Hédi rendező munkájával, Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője zeneimontázs-aláfestésével.

Ezek is érdekelhetik