Mentőszolgálat

2020.06.29. 09:30

Nincs megállapodás – Orvosi ügyelet: az OMSZ szerint aggályos a helyzet

Az Országos Mentőszolgálat aggályosnak tartja, hogy a szombathelyi városvezetés semmilyen érdemi lépést nem tett az orvosi ügyelet további működtetésével kapcsolatban. A mentőszolgálattal kötött szerződés szeptember végén lejár.

VN

Hogyan tovább? Az idő sürget, hiszen szeptember 30-án lejár a mentőszolgálattal kötött megállapodás

Fotó: Cseh Gábor

Az orvosi ügyelet a múlt csütörtöki közgyűlésen is téma volt. Illés Károly, a Fidesz– KDNP frakció vezetője aggodalmának adott hangot, mivel az orvosi ügyelet ellátására az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött önkormányzati szerződés szeptember végén lejár, és nem látni, miként folytatná az önkormányzat az orvosi ügyelet ellátását.

(Mint arról korábban beszámoltunk, a baloldali városvezetés külső vállalkozóval, új helyen – az egykori Lordok háza földszintjén – működtetné az orvosi ügyeletet, de az új rendszer beindításához szükséges pályázatokat, közbeszerzéseket információink szerint nem írták ki.) A közgyűlésen dr. Kecskés László, az egészségügyi szakmai bizottság elnökeként sürgős intézkedésekre buzdított annak érdekében, hogy az ide-oda cibált ügyeleti rendszer végre megoldott legyen.

Hogyan tovább? Az idő sürget, hiszen szeptember 30-án lejár a mentőszolgálattal kötött megállapodás Fotó: Cseh Gábor

Dr. László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) a múlt csütörtöki közgyűlésen próbálta nyugtatni jobboldali képviselőtársait, mondván: abban állapodtak meg a mentőszolgálattal, ha bármilyen ok miatt csúszás lesz, biztosítják az ügyelet ellátását. Mint mondta, tárgyaláson kaptak ígéretet az OMSZ-től, hogy nincs akadálya annak, hogy december 31-éig ellássák ezt a feladatot.

Szerettük volna megtudni, valóban így van-e, ezért kérdéseinkkel az Országos Mentőszolgálathoz fordultunk. A válaszban dr. Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs és PR-vezetője azt írja, 2019. december 16-án egyeztettek a szombathelyi önkormányzat képviselőivel, ahol az OMSZ ismét leszögezte, hogy szükségesnek tartja a folyamatos és biztonságos működtetés feltételeit tartalmazó, új pályázat, közbeszerzés kiírását, és továbbra is készen áll az önkormányzat megoldási előremutató javaslatainak értékelésére.

Az Országos Mentőszolgálat az átmeneti időszakra vállalta, hogy – felelős gondolkodású szervezetként, a betegek érdekeit elsődlegesen szem előtt tartva – a pályázat lefolytatásának, vagy egyéb, megfelelő megoldás kidolgozásának elvárható időtartamára – szeptember 30-áig – a szolgáltatást továbbra is folyamatosan biztosítja. (Tehát nem december 31-éig.)

„Mindezek fényében aggályosnak tartjuk, hogy a megoldás irányában eddig semmilyen érdemi lépés nem történt. Az önkormányzat kezdeményezett ugyan egy személyes találkozást, melynek megtartására a COVID járvánnyal összefüggő egészségügyi veszélyhelyzet miatt nem volt lehetőség, ugyanakkor a vírus miatti óvintézkedések az adminisztratív folyamatokat, így a pályázat elvárt kiírását álláspontunk szerint nem akadályozhatták” – olvasható az Országos Mentőszolgálat válaszában.

Megjegyzik továbbá, hogy a fentiek alapján az Országos Mentőszolgálat nem tehet mást, mint hogy vizsgálja az alapellátás körébe tartozó ügyeleti betegellátás biztosításának további lehetőségeit, és bízik a feladatot birtokló önkormányzat felelős eljárásában.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a válaszukban leírtak csak az alapellátás körébe tartozó, önkormányzati felada tot képező orvosi ügyeleti feladatok ellátására vonatkoznak, az Országos Mentőszolgálat a mentési tevékenységét természetesen továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon ellátja, azt minden rászoruló számára folyamatosan biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában