Emberre nem veszélyes?

2020.07.15. 07:00

Egy lány asztmás rohamot kapott a földi szúnyoggyérítés után Magyarszombatfán

Asztmás rohamot kapott egy fiatal lány hétfőn este, miután a szúnyoggyérítő jármű a házuk előtt permetezett. Az apa, Vörös Jenő közvetlen összefüggést lát a vegyszer és a lány rosszulléte között.

Tersztyánszky Krisztina

Arról számolt be egyik olvasónk, Vörös Jenő, hogy lánya asztmás rohamot kapott a földi szúnyoggyérítés után

Fotó: Unger Tamás

Vörös Jenőék a gödörházi falurészen, mélyen fekvő telken élnek, egy zsákutcában. A családfő elmondja: hétfőn este fél tízkor hallotta a permetező jármű hangját, ezért gyorsan szólt a tizenhét éves Martinának, hogy jöjjön ki, segítsen letakarni a kertben a paradicsomot. Mire azonban kiértek, már meg is érkezett a gép, és a kerítéstől 4-5 méternyire ködszerű felhőt húzott maga után. A sűrű pára a fülledt levegő miatt csak nagyon lassan oszlott fel, az asztmás lány légszomjat kezdett érezni, és miután bement a házba, még órákig úgy köhögött, hogy a mellkasa is belefájdult. A szokásos inhalátora nem használt, de orvost nem hívtak hozzá.

Vörös Imre telefonnal készült fotót mutat: a hirdetőtáblán nem volt kifüggesztve a szúnyoggyérítésről szóló értesítés. Egyébként sem szokott a tábla felé járni, elvárta volna, hogy személy szerint minden házhoz a postaládába érkezzen az értesítés. Valahonnan mégiscsak tudott róla, mert arra számított, hogy úgysem kéri majd a falu a gyérítést, mert nincs szúnyog.

Arról számolt be egyik olvasónk, Vörös Jenő, hogy lánya asztmás rohamot kapott a földi szúnyoggyérítés után
Fotó: Unger Tamás

Kedden reggel megkereste az őriszentpéteri jegyzői hivatalt, ahonnan megtudta, hogy a gyérítés egy bizonyos Deltasect Plus 1,2 ULV nevű szerrel történik, amely a kijuttatott csekély mennyiségben meleg vérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Ez viszont nem nevezhető biológiai védekezésnek – véli panaszosunk, hiszen egyértelműen kémiai szerről van szó, amelyről utánanézve megállapította, hogy belélegezve nehéz légzést, fulladást okozhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idén a szúnyoggyérítés lebonyolítására a Szerocor konzorciummal, a szakértői feladatok ellátására a Pannon-Bio-Kalibra konzorciummal kötött keretmegállapodást. Megkérdeztük a főigazgatóság kommunikációs szolgálatát, az alkalmazott készítmény okozhat-e mégis bizonyos körülmények, egészségi állapot esetén tüneteket. Azt a választ kaptuk, hogy a szer rendelkezik a közegészségügyi hatóság – a Nemzeti Népegészségügyi Központ – engedélyével. A szúnyoggyérítésre használt dózisban nem jelent emberre kockázatot, egyetlen hivatalos bejelentés sem érkezett ilyen hatásról.

Vörös Jenő a tizenhét éves Martinát kérte meg, hogy segítsen letakarni a paradicsomot, mielőtt a házukhoz ér a permetező jármű
Fotó: Unger Tamás

Amennyiben bármikor orvosi szakvéleménnyel alátámasztott bejelentés érkezik, azt az illetékes szakemberek azonnal kivizsgálják.

Elmondták ugyanakkor azt is, hogy évente két-három alkalommal kapnak a szakemberek olyan kérést, hogy egy-egy ház környékét hagyják ki, mert ott súlyos légúti panaszokkal küzdő allergiás ember él. Ezekben az esetekben is inkább elővigyázatosságról lehet beszélni.

Az ütemezett gyérítési időpontokról a kivitelező tájékoztatja az önkormányzatokat, a lakosság közvetlen tájékoztatása az érintett önkormányzat feladata. Magyarszombatfa önkormányzata pedig visszaigazolta a vállalkozónak, hogy a lakosság értesítése a kezelést megelőzően megtörtént.

Keddi ottjártunkkor utánanéztünk: akkor valamennyi hirdetőtáblán kint függött a tájékoztató a lakosság részére javasolt óvintézkedésekkel együtt. Hogy mikor kerültek oda, ki varázsolta azokat el vagy vissza, erről nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni. A történettel panaszosunknak elsősorban a figyelemfelkeltés a célja, hogy akinek légúti problémái vannak, az inkább legyen óvatos a permetezés idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában