Vonzó a katonai pálya

2020.07.07. 14:00

Egyre többen találnak a honvédségnél egzisztenciát

A tavalyihoz képest megduplázódott a katonának jelentkezők száma Magyarországon. Vas megyében szerződéses katonának jelentkeztek sokan.

Merklin Tímea

Dévényi György hadnagy, a toborzóiroda munkatársa veszi fel a jelentkezők adatait

Fotó: VN/MH

2020 januárjától június 26-ig országosan több mint háromezren jelentkeztek valamely katonai szolgálati formára (szerződéses, önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes területvédelmi tartalékos, acélkocka altisztképző rendszer). A megnövekedett számok azt mutatják-e, hogy a honvédség a Covid idején állás nélkül maradtak egy lehetséges menekülő útvonala?

Dévényi György hadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi székhelyű 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának munkatársa elmondta, hogy a Magyar Honvédség jelentős szerepet vállal a kormány gazdaságvédelmi akciótervében, hiszen akár több ezer főt tud foglalkoztatni.

– Kifejezetten a járvány miatt jött létre a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat, amely jó lehetőség azok számára, akik nehéz helyzetben vannak, és átmeneti alternatívát keresnek. A szolgálati forma fogadtatása pozitív, a napokban közel négyszázan kezdték meg a féléves képzést országszerte. Nemcsak erre a szolgálatra lehet folyamatosan jelentkezni, hanem szerződéses, önkéntes területvédelmi tartalékos vagy önkéntes műveleti tartalékos katonának is. A jelentkezők biztos munkahelyet, stabil megélhetést és kiszámítható életpályát találhatnak a honvédségben.

A Vas megyei jelentkezésekkel kapcsolatban a hadnagy azt mondta: a toborzóiroda az elmúlt évek legjobb eredményeit produkálja, szerződéses katonának áprilisban hetven, májusban hetvenöt, júniusban pedig négyszáz százalékkal többen jelentkeztek. A speciális szolgálatra huszonhat jelentkező volt. A Vas Megyei Kormányhivatal jelentősen hozzájárult ezekhez az eredményekhez, a celldömölki járási hivatalnak köszönhetően például ebből a járásból került ki a jelentkezők közel harminc százaléka.

Lapunk arra is rákérdezett, hogy mik a tapasztalatok: valóban az állás nélkül maradtak jelentkeznek most katonának? Az egzisztenciateremtésen kívül mi a motivációjuk? Amint megtudtuk: a járványhelyzet növelte a honvédség iránti érdeklődést, de sok olyan jelentkező is akadt, aki régóta szeretett volna katona lenni.

– A speciális tartalékos katonák fő motivációja természetesen a jövedelemszerzés – fogalmazott a hadnagy, hangsúlyozva, hogy a féléves program ideje alatt és azt követően is bármikor jelentkezhetnek szerződéses vagy egyéb tartalékos szolgálatra. – Ebben az esetben igyekszünk a civil végzettségüknek megfelelő beosztást találni számukra. A járvány hatására a stabilitás, a biztonság került előtérbe a munkahelykeresők körében, ezért választják most ennyien a katonai szolgálatot – hangsúlyozta Dévényi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában