lassan és biztonságosan hatástalanítják

2020.07.15. 16:37

Felrobbantották a bombát Tormásligeten – Frissítve

A tűzszerészek már a helyszínen, a büki iparterületen vannak: 17 óra magasságában mennek be, speciális hálóval emelik ki a körbeásott árokból a bombát, aztán indulnak a megsemmisítés helyszínére – ismertette ‎Gajdos Milán hadnagy.

Bakos Ágnes

Fotó: vaol.hu

22:10

Értesüléseink szerint sikeresen felrobbantották a Bükön talált második világháborús bombát. A nézelődök egy része hazament, aki pedig maradt továbbra is biztos távolságból követhette az eseményeket.

Az eseményről a későbbiekben videó formájában is beszámolunk.

19:37

Látótávolságon belül: kíváncsi helyiek és a gyárból kiterelt szemlélődők

A bombát stabilizálták, homokágyon autóra tették a tűzszerészek és hét kilométeres út vár a szerkezetre. Nem lesz száguldás, hiszen óvni kell a rázkódástól a robbanószerkezetet.

Mindebből az útlezárást látják a helyiek és a gyárból kiterelt szemlélődők. A csepregi alsóvárosi úton közben megnőtt a forgalom: a buszok is arra kerülnek a 8614-es út lezárása miatt.

A bombát este egy tormásligeti bányába viszik, ahol előkészítették a terepet. Jártak ott többször a tűzszerészek az utóbbi napokban, készülve a hatástalanításra. Már jó előre úgynevezett robbantó gödröt készítettek, abba teszik a szerkezetet, mintegy 10-12 méter mélyre. Fölötte nem „egyenesbe” hozzák a földet, hanem dombot is emelnek rá, ez a bevett gyakorlat egy ilyen hatástalanítás alkalmával. A tűzszerészek robbanóanyaggal indítják meg a robbanást, az hozza működésbe a 75 év „nyugalom” után a második világháborús bombát.

19:20

Ártalmatlannak tűnik és rozsdás – ennyit láttak a sajtó munkatársai, akik közelről megnézhették a bombát, mielőtt azt kiemelték a gödréből. A büki iparterület mentén a mezőgazdasági útról láthattuk, amikor a tűzszerészek stabilizálták az addigra körbeásott szerkezetet.

A bomba hatótávolsága mintegy fél kilométer, ezért is állították le a vonatforgalmat a szerda esti órákra és ezért kellett elhagyni lakásaikat az Ipar utca lakóinak meg ezért zárták le az egész környéket: már Csepreg közepétől az alsóváros felé terelték az autósokat, és természetesen a gyalogosok és a kerékpárosok sem mehettek arra.

 

18:19

– Csak annyit tudok én is, amennyit az újságban olvastam – mondta egy környékbeli, amikor rendőrök és katonák meg polgárőrök sorakoztak fel a felsőbüki városrészen a gyár vonalában. Tudták a helyiek: bombát találtak, azt viszik el, azért az egyenruhás forgalom.

Nem ijedtséggel, inkább kíváncsisággal figyelték a helyiek a történéseket, bár a rendőrségi fényeken kívül nem láthattak sok mindent, miután 18 óra előtt nem sokkal lezárták a környéket. Bük külterületén, az iparterületen bukkantak földmunkák során a bombára, előtte 75 évet „pihent” a területen. Június 25-én találták, a tűzszerészek vizsgálata kiderítette, hogy a kettő közül az egyik, az orrgyújtója még éles volt a 250 kilogrammos, brit gyártmányú robbanószerkezetnek.

Ritka és mégsem az az MC500 típusú második világháborús bomba, ugyanis a brit légierő 1943-tól 400 ezer darabot dobott le ebből a típusból, de Magyarországra kevés került – Bükre jutott.

Az, hogy éles volt az egyik gyújtószerkezete, nem azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna, de természetesen a külső behatásra érzékeny egy ilyen szerkezet, mondta el Gajdos Milán hadnagy, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

16:37

A tűzszerészek már a helyszínen, a büki iparterületen vannak: 17 óra magasságában mennek be, speciális hálóval emelik ki a körbeásott árokból a bombát, aztán indulnak a megsemmisítés helyszínére – ismertette ‎Gajdos Milán hadnagy.

Nem néhány perc lesz a művelet, a szomszédos gyárban 18 órakor van műszakváltás, a nappalosok előbb hazamennek, az éjszakások később jönnek – a biztonság kedvéért.

 

Cikkünket nemsokára frissítjük!

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/biztositjak-a-bombaszallitas-utjat-bukrol-4125209/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lelott-ego-angol-geprol-zuhant-le-a-bomba-bukre-4109522/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ketszaz-kilos-bombat-talaltak-bukon-4094714/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában