Projekt

2020.07.20. 07:00

Idősbarát régió fejlesztése Lendva és Szentgotthárd térségének szervezetei között

A fiatalok után az elmúlt héten az idősek csoportjaival indított párbeszédet a Muraba Európai Területi Társulás.

Tersztyánszky Krisztina

Mateja Kucan a pályázatról számolt be

Fotó: VN/Gál Ákos

Féltucatnyi, elsősorban nyugdíjasokat, időseket tömörítő civil szervezet képviselőit hívták meg arra a megbeszélésre, melynek központi témája a Motivage elnevezésű, határon átnyúló program volt. Ebben az együttműködésben a Muraba ETT a vezető partner, társai pedig két-két érintett intézmény a határ két oldalán. Az együttműködés célja egy határon átnyúló idősbarát régió fejlesztése Lendva és Szentgotthárd térségének idős­korúakkal foglalkozó szervezetei között.

A csütörtök délelőtt megtartott megbeszélésen Mateja Kučan projektmenedzser a pályázatról, míg Papp Bálint igazgató a konkrét tervezett tevékenységekről számolt be a résztvevőknek. Egy ilyen tervként említette meg a Nyugdíjas Egyetemet is, amely a térségben teljesen újszerű kezdeményezés lenne.

Mateja Kucan a pályázatról számolt be
Fotó: VN/Gál Ákos

A megjelent civil szervezeteket arra kérték a Muraba munkatársai, hogy javaslataik­kal, programötleteikkel segítsék, hogy valós igényekre alapozva alakíthassák ki majd a tematikákat. Elhangzott például, hogy nagy szükség lenne az informatikai ismeretek bővítésére, és jó fogadtatásra talált egy receptcserés, gasztronómiai sorozat ötlete is. A véleményeket e-mailben, telefonon vagy személyesen is megfogalmazhatják az idősek a következő hetekben.

Amíg a szabadegyetem inkább csak befogadást vár el a résztvevőktől, egy másik program is körvonalazódott, ami viszont a nyugdíjasok aktivitására épít. Ez pedig a tudásátadás. A szervezők olyan fórumokat szeretnének létrehozni, ahol az idős emberek hasznos tudásukat, tapasztalataikat átadhatnák a fiataloknak. Ez is mindjárt megmozgatta a beszélgetőtársak fantáziáját: szóba jöttek háztartási praktikák, varrás, és a hagyományos ételek elkészítésének titkai, amiket érdemes lenne megosztani a generációk közötti találkozókon.

Szó esett arról is, hogy a társulás szakértők bevonásával tanulmányt készít az idősek foglalkoztatásának, munkavállalásának lehetőségeiről.

A résztvevők az ötletbörzén elmondták továbbá, hogy szívesen alakítanának ki partnerséget muravidéki, hozzájuk hasonló profilú egyesületekkel. Erre annál is nagyobb az esély, mivel ehhez hasonló előkészítő beszélgetést a szlovén oldalon is tartanak, és a szervezet szlovén munkatársa szívesen vállalja a közvetítő szerepét a két oldalon felmerülő igények közvetítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában