Munkáltatójuk a rendőrség területi szerve lesz, sajátos jogokat kapnak

2020.07.21. 07:00

Iskolaőrök az erőszak ellen Vas megyében

Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, így 2020 szeptemberében az erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményekben elkezdheti működését az iskolaőri hálózat. Megyénkben négy iskola került fel a hálózathoz tartozó 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményt tartalmazó listára.

Tersztyánszky Krisztina

Az érintett intézményekben az utóbbi években nem volt példa erőszakra

Fotó: Cseh Gábor

A döntés hátterében az áll, hogy az iskolákban ne forduljon elő se a diákok körében, se tanár és diák között erőszak. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, fel­adata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. A köznevelésért felelős államtitkárság információi szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése.

Megyénkben a köznevelési intézmények közül a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a szakközépiskolák közül pedig Szombathelyről a Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentgotthárdról a Vas Megyei SZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, illetve Csepregről a Vas Megyei SZC Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma kap iskolaőrt.

Július közepén megkezdődött az iskolaőrök toborzása. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól nem kaptunk választ arra, megyénkben hogy állnak a jelentkezések. Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség területi szerve lesz, munkakörükről a rendőrség honlapján ez olvasható: az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfel­adatot ellátó személy lesz, aki a tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzi.

Az érintett intézményekben az utóbbi években nem volt példa erőszakra
Fotó: Cseh Gábor

A munka betöltéséhez rendőri előképzettség nem szükséges, csak a középfokú végzettség alapfeltétel. Azok a jelentkezők, akik megfelelnek az iskolaőrökről szóló BM rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek, augusztusban elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt. Pedagógiai és gyermekpszichológiai, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési ismereteket sajátítanak el, valamint rendvédelmi felkészítésen és gyakorlaton vesznek részt.

Próbáltuk kideríteni, hogy az érintett vasi iskolák hogyan kerültek fel az iskolaőri szolgálatot kérők listájára.

Több intézményvezető is azt jelezte, hogy amikor a fenntartó az igényfelméréssel megkereste őket, még nem körvonalazódott teljesen, hogy mi lesz az iskolaőr feladata.

Az érintett oktatási intézményekben az utóbbi években nem volt példa iskolai erőszakra, fegyelmi ügyekre, ezzel szemben nagy szükségük lenne bűnmegelőzési tanácsadásra, a DADA programhoz hasonló rendőri segítségre. Érdeklődésük elsősorban emiatt fordult a lehetőség felé. Az egyik igazgató úgy fogalmazott: azt szeretné, ha az iskolaőr a bilincset és a gumibotot a fiókjában tartaná, nem lenne megfélemlítő a jelenléte, viszont ha szükség van rá, a kollégák fordulhassanak hozzá bizalommal.

Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum vezetője úgy látja, egyelőre függőben van a dolog, a hozzájuk tartozó három vasi iskola ebben a formában lehet, hogy nem fog igényt tartani a szolgálatra. Az együttműködési megállapodást a rendőrség, az iskola és fenntartó között július 29-én kötik meg, kérdés, lesz-e addig lehetőség egyeztetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában