égi csoda

2020.07.15. 07:00

Még a héten látható a Neowise üstökös

Még a héten szabad szemmel is megfigyelhető esténként a Neowise üstökös: ha észak felé nézünk, 22 óra után nem túl magasan a sötét égbolton megpillanthatjuk. Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referense elmondta: egy, a Nap közelében tartózkodó üstökösről van szó, amely csillagunk közelében annyira kifényesedett, hogy szabad szemmel is láthatóvá vált.

Nemes Judit

A Neowise üstökös Szombathely felett

Fotó: VN/Mitre Zoltán

– Múlt szombatig a hajnali égbolton lehetett megfigyelni napkelte előtt, aztán az üstökös olyan pozícióba került, hogy már egész éjjel megtekinthetjük, és nem is kell korán kelni hozzá – emelte ki. A Neowise – nevét arról az űrtávcsőről kapta, amellyel felfedezték – csóvájának látszó hossza egyébként mintegy 6-8 telehold átmérőjének felel meg. Az üstökös napról napra egyre magasabbra emelkedik, viszont egyre halványabb is lesz, ahogy távolodik a Naptól. Hamarosan már csak távcsővel lesz követhető – tette hozzá Mitre Zoltán. Az üstököst érdemes jól szemügyre venni, hiszen legközelebb körülbelül 6800 év múlva tér ismét vissza.

A Neowise üstökös Szombathely felett
Fotó: VN/Mitre Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában