Felfüggesztették a kifizetést

2020.07.23. 07:00

Szabálytalanul kötött szerződéseket a szombathelyi cég? (Frissítve)

November óta vezeti dr. Nemény András (ÉSZ) polgármester kabinetfőnökének felesége, dr. Kovácsné Takács Klaudia a Savaria Városfejlesztési NKft-t. Július 20-án azért tartott rendkívüli ülést a városstratégiai bizottság, mert július 9-én a Pénzügyminisztérium illetékes főosztálya egy 362 millió forintos projektnél indított szabálytalansági eljárást a céggel szemben. Közbeszerzési eljárás nélkül kötött megállapodást a társaság. A projekt pénzügyi kifizetését is felfüggesztették, ezzel pedig 17 ember munkája lehetetlenült el.

Tömböly Ágnes

A városházán rendkívüli ülésen tárgyalta az ügyet a városstratégiai bizottság

Fotó: Cseh Gábor

Szabálytalansági eljárást indított, és felfüggesztette a további pénzügyi kifizetéseket a Pénzügyminisztérium RFP Jogi és Felülvizsgálati Főosztálya a Savaria Városfejlesztési NKft. helyi identitás és kohézió erősítését célzó projektjénél.

Közbeszerzési eljárás nélkül kötött három vállakozási szerződést összesen 147 millió 847 ezer 494 forint értékben a Savaria Városfejlesztési NKft. – ezért rendelte el a szabálytalansági eljárás elindítását a Pénzügyminisztérium illetékes főosztálya. Az ügy miatt hétfőn rendkívüli ülést kellett tartania a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottságnak.

Az előterjesztésből és az annak mellékletében szereplő minisztériumi levélből kiderült: a támogatási szerződés megkötésekor a városfejlesztési kft. még közbeszerzési eljárást tervezett a szakmai megvalósításhoz kapcsolódó rendezvényszervezések és szolgáltatások esetében. Az ezekre vonatkozó vállalkozói szerződések aláírása előtt azonban mégsem indítottak közbeszerzési eljárást.

A minisztériumi főosztály részére 2020. június 10-én megküldött levélben ezt azzal indokolták: „Kedvezményezettként nem rendelkezünk közbeszerzési jogi tapasztalatokkal, képesítéssel, ezért a beszerzések lefolytatására felelős akkreditált közbeszerzési szakértő került bevonásra a projektben. (…) A szaktanácsadást végző ügyvédi iroda nyilatkozata szerint: A megküldött felhívások alapján a beszerzésekre nem szükséges közbeszerzési eljárást lefolytatni, azok a kft. beszerzési szabályzata alapján közvetlen ajánlatkéréssel beszerezhetők.”

A városházán rendkívüli ülésen tárgyalta az ügyet a városstratégiai bizottság
Fotó: Cseh Gábor

A Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője levelében arra mutatott rá, hogy a társaság 2019. augusztus 26-án nettó 12 millió 140 ezer forint értékben, majd 2020. január 9-én rendezvényekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtására mintegy 118 millió forint, valamint rendezvényszerzésre majdnem 18 millió forint értékben (nettó összegek) szerződött vasi és budapesti cégekkel. Azok megkötésénél pedig – a szabálytalansági gyanú szerint – jogtalan volt a közbeszerzési eljárás mellőzése – derült ki a PM főosztályvezetőjének 2020. június 30-án keltezett leveléből. Ebben tájékoztatta a dr. Kovácsné Takács Klaudia ügyvezető által irányított társaságot a szabálytalansági eljárás megindításáról. Ismert, az ügyvezető tavaly novemberi kinevezése komoly politikai visszhangot váltott ki, mivel dr. Nemény András polgármester (ÉSZ) kabinetfőnökének felesége.

A projekt pénzügyi kifizetéseinek felfüggesztése az Agora Szombathelyi Kulturális Központban 14 ember, míg a Savaria Városfejlesztési NKft.-nél három munkavállaló, illetve megbízotti jogviszonyban dolgozó munkavégzését lehetetleníti el. Ráadásul mintegy 450 rendezvény megvalósítása is áll – ezt már a bizottsági előterjesztésből tudtuk meg. Mint ahogy azt is, hogy miután a 2019-ben kötött szerződés kifizetését az államkincstár már jóváhagyta, így annál negatív jogkövetkezmény nem várható.

A bizottság hétfőn végül a többi között úgy határozott, hogy az ügyvezető közös megegyezéssel szüntesse meg a 2020. januárban aláírt szerződéseket, majd ha ez sikerült, kezdeményezze a minisztériumnál a szabálytalansági eljárás és a projekt-kifizetés felfüggesztésének megszüntetését.

Frissítés:

Közös megegyezéssel sikeresen felbontotta az érintett két céggel kötött szerződést a Savaria Városfejlesztési NKft. – erről megkeresésünk után dr. Kovácsné Takács Klaudia ügyvezető tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk azt is, hogy a rendezvényekre vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításával kapcsolatos folyamat is elindult a társaságnál. Az ügyvezető kitért arra is: arra törekszenek, hogy 2020. november 30-áig a nyertes ajánlattevővel szerződést tudjanak kötni. „Társaságunk és az AGORA, mint konzorciumi partnerünk is mindent elkövet annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet és a most kiírásra kerülő eljárás miatti időbeni eltolódás ne veszélyeztesse a projekt sikeres megvalósítását” – írta válaszában dr. Kovácsné Takács Klaudia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában