Komoly károkat okozott a vihar

2020.08.19. 11:30

A tomboló szél a tetőket és a fákat, a pusztító jég a szőlőtermést tette tönkre Vas megyében

Falat döntött, tetőt bontott a hétfő délutáni vihar, de megyeszerte áztak el a pincék, a jégeső pedig letarolta egész Vaskeresztest.

Budai Dávid

Nemes Sándor és Németh Zoltán József otthonát súlyosan megrongálta a hétfői vihar

Fotó: Cseh Gábor

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat hétfőn 17 órától csaknem száz helyszínre riasztották a vihar okozta károk felszámolására. Többségében kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz, pincékbe, házak udvarába betört esővíz szivattyúzásához kérték a szakemberek segítségét. Celldömölkön a nagy mennyiségű esővizet nem tudták elvezetni a csatornák, több autó is elakadt, itt még kedden is dolgoztak a károk elhárításán a katasztrófavédők.

Nemes Sándor és Németh Zoltán József otthonát súlyosan megrongálta a hétfői vihar
Fotó: Cseh Gábor

Végigsöpört a vihar Vépen is, Kovács Péter polgármester szerint több millió forintos lehet a kár, a temetőben vagy fél tucat síremléket döntött le a vihar, a mezőgazdasági iskola parkjában pedig rengeteg hatalmas fa jutott hasonló sorsra, de megdőlt a sportpálya labdafogó hálója is, néhány trambulint pedig egyszerűen feldobott a fára a szél. Stifter Csabáék háza úgy néz ki, mintha egy óriás harapott volna ki egy darabot a tetejéből, pedig csak a vihar kapaszkodott belé, hogy aztán a kertbe dobja, ahol a vihar, ha már arra járt, a szüretet is elvégezte. Szerencsére a tető alatt nem lakótér volt, csak egy padlás, így nem sérült meg senki, és biztosítva volt az épület is. Nem volt azonban biztosítása annak a nagyon nehéz körülmények között élő két családnak, akiknél a vihar egyszerűen kidöntötte a ház egyik oromfalát. Németh Zoltán József és Nemes Sándor ezért a helyreállításban a Vas Népe olvasóinak segítségét kérték, akik felajánlásaikkal a vépi önkormányzatot kereshetik. Mint megtudtuk, az önkormányzat ettől függetlenül minden érintett, rászoruló családot gyorssegélyben részesít majd.

 

– A hétfői viharra már lehetett számítani, ezeknek a hatalmas, akár 12 kilométer magas szupercelláknak a bölcsője ugyanis a meleg, páradús levegő, márpedig közvetlenül a vihar előtt 29 Celsius-fokot és 70–80 százalék közötti relatív nedvességtartalmat mértek – tudtuk meg Pétervári Tibortól, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjétől. Súlyosbította a károkat, hogy az elmúlt napokban többször volt a megyében intenzív esőzés, ezért aztán a földek vízzel telítődtek, márpedig a felázott talajban a fák is védtelenebbek a viharos szél ellen, hétfőn pedig mértek 97 km/órás széllökést is, ami már igen komolynak számít, különösen akkor, ha mint most, nagy víznyomással érkezik.

A szél erejét utasaival együtt Kaszala László autó­busz-vezető testközelből is megérezhette, amikor Szombathelyről Vép irányába tartva járművüket a szél – elmondása szerint – egyszerűen megemelte. Mint az a Facebookon megosztott bejegyzéséből kiderül, 35 éves pályafutása alatt nem élt át még hasonlót.

Nemcsak a szél, a jég is pusztított.

A tízhektáros területet művelő, szőlőtermesz­téssel és bortermeléssel foglalkozó Mittl családi pincészetben jelenleg is zajlik a károk felmérése. Mittlné Ódor Anita elmondta, egész Vaskeresztest letarolta a jég, egyelőre nem tudni, mennyi szőlőtermés menthető, vagy menthető-e egyáltalán valami – fogalmazott.

Úgy tudjuk, a Ság-hegynek is voltak jég által sújtott részei, a kőszegi gazdák ezúttal megúszták a jeget.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/voltak-akik-meg-csonakazni-is-tudtak-a-hazak-elott-ugy-felgyulemlett-a-viz-celldomolkon-4204793/

https://www.vaol.hu/olvaso/kemenesmagasiban-tobb-haz-is-veszelybe-kerult-az-esoviz-miatt-4204625/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/igy-csapott-le-a-vihar-vas-megyere-17-ora-ota-50-helyen-dolgoztak-a-tuzoltok-vas-megyeben-frissitve-4203695/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában