Jubileum

2020.08.17. 14:00

Cáki tűzoltók: már 125 éves az egyesület – Zenés felvonulást, ünnepséget szerveztek (Fotógaléria)

Az idén 125 éves a Cáki Önkéntes Tűzoltó­egyesület. A jubileumra zenés tűzoltó-felvonulást, ünnepséget és tűzoltó­napot is terveztek a cákiak.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

A szentmise után a templomtól a kőszegi fúvósok indulókat játszva vezették a felvonulókat a sportpályáig. A menetben a helyi önkénteseken kívül felfedeztük a kőszegi, velemi, bozsoki, kőszegdoroszlói és kőszegszerdahelyi tűzoltókat is. A szertárnál megálltak a vonulók: koszorúzás következett az elhunyt tűzoltó elődök emlékére, majd Harangozó Vilmos plébániai kormányzó és Kalincsák Balázs evangélikus lelkész áldotta meg az elkészült kocsibeállót és az alatta elhelyezett kocsifecskendőt.

A sportpályán felállított sátorban az ünnepségen Nagy Szilveszter elnök összefoglalta az egyesület történetét. Az 1895-ös esztendőtől számítják megalakulásukat, de gyökereik korábbra nyúlnak vissza. Már 1890-től létezett Cákon tűzőrség, ennek bizonysága a Kőszegi Takarékpénztárban Cák község tűzőrségi pénztára javára nyitott betétkönyv, amit nagy becsben őriznek szer­házukban.

 

Az elnök felsorolta a parancsnokokat, közülük Gazdag Gyula irányította a tagságot a leghosszabb ideig: 1928-tól több mint negyven évig. 1944 után került birtokukba az első önjáró tűzoltóautó, az igazi fejlődést a 2003-ban Ausztriából adományként hozzájuk került Mercedes Unimog gépjárműfecskendő jelentette. 2012-re megújult a szerház, 2015-ben összefogással megvásárolhatták minden igényt kielégítő gépjárműfecskendőjüket. Egyesületük közösségformáló erőt jelent Cákon, önkéntes tevékenységével a köz javát szolgálja, hangsúlyozta.

Tóth Szabolcs polgármester, jelenlegi parancsnok köszöntőjében azt emelte ki: a civil szervezetek a települések motorjai. A tűzoltó-egyesületek ezen belül speciális helyzetben vannak: céljaik azon a társadalmi elváráson alapulnak, hogy az emberek biztonságban akarnak élni. Ahhoz, hogy ennek az elvárásnak meg is tudjanak felelni, elhivatottnak kell lenni. Mint mondta, a képviselő-testület elkötelezett abban, hogy a település minden civil szerveződését anyagilag is megfelelő mértékben támogassa.

A Vas Megyei Kormányhivatalt képviselve dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője adott át dísz­oklevelet az egyesület meg­alapításának 125. évfordulója alkalmából. Huszonöt éves önkéntes tűzoltói szolgálatáért Abért Károly, Szigeti Dániel, Hock-Sirson Szilárd, Tóth Szabolcs, negyvenéves szolgálatért Nagy Szilveszter kapott szolgálati érmet. A Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség emléktárgyat adományozott a cáki egyesületnek.

A sátorban tartott ünnepség után vadpörkölttel vendégelték meg az egybegyűlteket. Kutyás bemutató, habparti színesítette a délutánt, a tűzoltónapot bállal zárták a cákiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában