Véradás

2020.08.27. 12:17

Hosszú sor és megnövekedett várakozási idő a szombathelyi vérellátónál

Úgy tűnik, hogy célt ért a felhívás a vasiaknál.

vaol.hu

Sokan várakoznak az épület előtt is

Fotó: VN

Hétfőn arról tájékoztatott az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy csak halaszthatatlan műtétekhez biztosítanak vért, ugyanis a koronavírus-járvány okozta helyzet, a nyári szabadságolások, valamint a hosszú hétvége miatt a megszokott, hat napra elegendő készlet négynaposra csökkent. Arra kérnek mindenkit, aki egészségesnek érzi magát és az utóbbi 14 napban nem járt külföldön, menjen el vért adni.

Lapunk utánajárt, hogy mi a helyzet megyénkben. Napi ötven egység kell, hogy összejöjjön, de nem kifejezetten Vas megye számára, hiszen a levett vérmennyiségek országosan összeadódnak, s úgy osztják el a vérellátók és a kórházak között, hogy mindegyik el tudja látni a feladatait. Amint megtudtuk, júniusban és júliusban országosan ugyanannyi vér jött össze, mint tavaly ezekben a hónapokban; Vas megye azonban több vért adott, mint szokott: júniusban és júliusban is nagyobb mértékben járultak hozzá a vasi véradók az országos készlethez, hat százalékkal több vért vettek le tőlük.

Sokan várakoznak az épület előtt is
Fotó: VN

Úgy tűnik, hogy a felhívás célt ért a vasiaknál, ugyanis sokan állnak sorban a Szombathelyi Területi Vérellátónál, hogy vért adjanak. Ahogy képünkön is látszik, a sor már az épület előtt áll, így a várakozási idő is megnövekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában