milliós tétel?

2020.08.14. 11:30

Külföldön meghalni is drága – Vasi temetkezési vállalkozót kérdeztünk

Milliós nagyságrendű tétel lehet a külföldön elhunyt magyar állampolgár holttestének hazaszállítása, a gyász mellett a költségek is nagyon megterhelik a családot. Vasi vonatkozású halálesetek kapcsán kérdeztünk meg egy temetkezési vállalkozót.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Izabella

Ausztriába járt ki egy gépkocsivezető, naponta oda-vissza, magánvállalkozóként, hazai cég megbízásából, míg egyszer az áru lerakása után a parkolóban álló autóban váratlanul meghalt. Európa országaiba vitte az árut egy kamionsofőr, aki balesetet szenvedett külföldön, és elhunyt. Mindkét halálesetnél milliós nagyságrendű volt a holttest hazaszállítása.

Mi kerül ilyen sokba? Mi az eljárás menete? Milyen engedélyekre van szükség? Kérdéseinkre Kovátsik Tamás körmendi temetkezési vállalkozó válaszolt. Amint mondta, minden egyes eset bonyolult a maga nemében, három-öt napig tart az ügyintéző levelezés. Minden országban, sőt tartományban mások az előírások. Van, ahol konzulátusi, van, ahol népegészségügyi engedély szükséges. Más, ha valaki egészségügyi intézményben, más, ha az otthonában, más, ha balesetben hunyt el. Ha elhamvasztják, az urnáért is ki kell menni. Ha a család koporsós temetkezést szeretne, nemzetközi fuvarozási engedély is kell, amit tartományonként más-más szervezet állít ki. Ha rendőrségi eset – ha munkahelyi, közúti baleset, ha idegenkezűség a halál oka –, a rend­őrség is állít ki iratot. – Sok országban pénzbe kerülnek az engedélyek. Drága az anyakönyvezés, a halott hűtése. Ha külső vállalkozó szállította be a kórházba például balesetből, annak is külön költsége van, és ezek mind napidíjként ketyegnek – mondta Kovátsik Tamás, hozzátéve, hogy szolgáltatási díjak vannak a kórházakban, a temetőkben, a temetkezési vállalkozóknál. A hamvasztás 800-1500 euró kint. Ha valakit nem hamvasztanak el, a nemzetközi halottszállításban dupla betétes fémkoporsó használata kötelező, azt bérelni kell. Ha a család által kiválasztott koporsóban szállítják haza, azt le kell plombálni, légmentesítik egy alumíniumos technológiával. Csak a légmentesítés 6-800 euróba kerül. Ha valakinek nincs dombornyomott bankkártyája vagy nemzetközi biztosítása, amibe mindez beletartozna, nagyon sokba kerül a hazahozatal. Ha van, a biztosítót is értesítik, az finanszírozza. A privát intézkedést nehéz utólag kifizettetni a biztosítóval.

Kovátsik Tamás azt is elmondta, hogy az urna vagy koporsó szállítását a nemzetközi fuvarozásban egy euró plusz áfa/kilométer áron számolják, oda-vissza. Ha a holttestet helyben elhamvasztják, olcsóbb hazahozatni, mert ki lehet menni érte személyesen, vagy hazaküldik postán, ha a hazai temető üzemeltetője kiállít egy befogadó nyilatkozatot. Megtörtént, hogy egy Bécsben elhunyt magyar állampolgár hazahozatását nem tudták kifizetni a hozzátartozók, ezért a bécsi önkormányzat temettette el a temető szociális részén. A holttest exhumálásának is nagy költsége van, ha utólag mégis azt szeretnék, hogy magyar földben nyugodjon. Ezért jobb, ha mindenkinek, aki megfordul külföldön, nemzetközi biztosítása van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában